Τη νέα λίστα με τα φάρμακα περιορισμένης διαθεσιμότητας δημοσίευσε στα μέσα Φεβρουαρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανάμεσα τους αναλγητικά, αντιδιαβητικά και αντιεμετικά φάρμακα, καθώς και νοσοκομειακά σκευάσματα.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει 146 σκευάσματα που διατίθενται σε ιδιωτικά φαρμακεία και χορηγούνται στα νοσοκομεία, από 104 τον Ιανουάριο. Τα 42 αυτά φάρμακα αντιστοιχούν σε 40% αύξηση.
Συνολικά, μαζί με τη λίστα των φαρμάκων σε «μόνιμη και έκτακτη κάλυψη», που περιλαμβάνει 47 σκευάσματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα που παρουσιάζουν ελλείψεις στη χώρα ανέρχονται σε 193, όταν ο αντίστοιχος κατάλογος του Ιανουαρίου απαριθμούσε 150. Είναι δηλαδή αυξημένα κατά 28,6%.
Η λίστα σκευασμάτων μόνιμης και έκτακτης κάλυψης, που αφορά κυρίως νοσοκομειακά φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ, περιλάμβανε τον Ιανουάριο 52 φαρμακευτικά προϊόντα. Με την προσθήκη των φαρμάκων των οποίων η κυκλοφορία έχει οριστικά διακοπεί (258 σύμφωνα με τη λίστα Ιανουαρίου), τότε μιλάμε για 404 φάρμακα που είτε απουσιάζουν είτε έχουν περιορισμένη διάθεση στην ελληνική αγορά.
Νέα ΥΑ για την πλατφόρμα ελέγχου
Εν τω μεταξύ, ένα μήνα συμπλήρωσε η επίσημη λειτουργία της πλατφόρμας για τον έλεγχο των ελλείψεων.
Η πλατφόρμα, στην οποία συλλέγονται στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν κρίνονται επαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω θεσμική θωράκιση του συστήματος, καθώς αναμένεται νέα υπουργική απόφαση που θα συγκεκριμενοποιεί κριτήρια και διαδικασίες, για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της πλατφόρμας.
Με την πλήρη λειτουργία του, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων.
Στο σύστημα σταδιακά θα αναπτυχθούν αλγόριθμοι,που θα επιτρέπουν με πολυπαραγοντικά κριτήρια (όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων, κτλ), τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων. Σε αυτό θα συμβάλει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς.