Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Ξεκινάει το πρόγραμμα για 12.500 κατοικίες

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που αφορά σχεδόν 12.500 κλειστές κατοικίες, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή η προσθήκη που προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους. Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και όσοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές κάποιας από τις κλειστές κατοικίες, αρκεί να είναι ίσο με 50% το ποσοστό της κυριότητας ή επικαρπίας, ανά περίπτωση.

Η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει και επίσημα τις επόμενες ημέρες, με την ενεργοποίηση της απαραίτητης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η πλατφόρμα θα τεθεί σε ισχύ στο gov.gr και όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μόλις εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά των σχετικών πόρων πρέπει να πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προς το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε εν συνεχεία να δοθεί στη δημοσιότητα η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να εκκινήσει εντός της επόμενης εβδομάδας.

Προβλέπεται ότι η επιδότηση που θα χορηγηθεί θα αφορά το 40% της όποιας ανακαίνισης χρειάζεται η κατοικία και μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ στο ανώτατο επίπεδο. Η μεγαλύτερη προκαταβολή που θα λάβουν οι δικαιούχοι για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης είναι τα 2.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι κατοικίες να έχουν δηλωθεί ως κλειστές στο Ε2 και να υπάρξει η δέσμευση από τους ιδιοκτήτες ότι θα διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή η κυρία Ζαχαράκη, για στεγαστικά προγράμματα η Κυβέρνηση διαθέτει ένα κονδύλι ύψους 2,3 δισ. ευρώ. «Ήδη μέσα από το «Σπίτι μου» έχουν σχεδόν 4.200 εκταμιευμένα δάνεια, με προοπτική έως το τέλος της χρονιάς να ανέλθουν σε 9.800. Προχωράμε τώρα στις ανακαινίσεις ενώ θα ξεκινήσουμε και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις