ΤΑΥΦΕ: Ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση στη Θεσσαλονίκη για την ακύρωση του καταστροφικού νόμου 5078/2023

Μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση για την πορεία του ΤΑΥΦΕ (Ταμείο Εφάπαξ Παροχών) μετά τη βίαιη νομοθετική παρέμβαση, με την οποία από 1/1/2026 καταργείται η υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο Ταμείο, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Την εκδήλωση-συζήτηση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,  διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδος – Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων (ΣΙΕΒΕ-ΦΣΕΚ).

Το ΤΑΥΦΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σπυρίδων Κουκάκης, η Διευθύντρια Παροχών, Αθανασία Λαμπρινέα και ο Σύμβουλος Διοίκησης & Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ και επίτιμος Πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΔΔ, Γεράσιμος Κονιδάρης.

Την εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση συντόνισαν ο Πρόεδρος του ΣΙΕΒΕ-ΦΣΕΚ, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, και ο Α’ Αντιπρόεδρος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΙΕΦΣΕΚ, Σωκράτης Λάμπος, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΙΔ και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΙΕΦΣΕΚ, Κωνσταντίνος Τσίνας.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΥΦΕ ανέλυσαν τα σημαντικότερα ζητήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα των παροχών εξαιτίας του νόμου 5078/2023, που αναίτια αίρει την υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο Ταμείο και απάντησαν διεξοδικά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους ασφαλισμένους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των σωματείων και οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΥΦΕ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του Ταμείου. Έθεσαν ουσιαστικές ερωτήσεις για την τεχνική διαδικασία της επικείμενης μετάβασης στο νέο καθεστώς, καθώς και για τις δράσεις της διοίκησης του ΤΑΥΦΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΥΦΕ κατέστησαν σαφές και κατανοητό στους ασφαλισμένους ότι η μόνη λύση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου είναι η διατήρηση της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση και δήλωσαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο κοινωνικοασφαλιστικός χαρακτήρας του Ταμείου, ο οποίος επί 63 έτη λειτουργίας εξυπηρετεί το σκοπό του και τους ασφαλισμένους του, υπό την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης, τονίζοντας εμφατικά ότι δεν θα πρέπει το ΤΑΥΦΕ να μετατραπεί σε ασφαλιστική εταιρεία. 

Τέλος, επισημάνθηκε πως στόχος πρέπει να είναι μεσο-μακροπρόθεσμα και η αύξηση της εφάπαξ παροχής στους ασφαλισμένους μόλις το Ταμείο κεφαλαιοποιηθεί πλήρως.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις