Σε χώρους εργασίας 230 περιστατικά βίας το 2023 – Ξεχωρίζουν εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση

Στα 230 ανήλθαν στα περιστατικά βίας και παρενόχλησης τους χώρους δουλειάς που καταγγέλθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας με τα περισσότερα εξ αυτών (21%) να προέρχονται από το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο. Ακολουθούν οι κλάδοι των ξενοδοχείων (12%) και της εστίασης (7%). Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ),  δείχνουν ότι το 95% των καταγγελιών για το 2023 αφορά σε περιστατικά λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση. Όπως διαπιστώνει η αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης, είναι διαχρονική́ η τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζόμενων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά́ εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.

Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (ποσοστό 46%) από́ τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης.  Στις υπόλοιπες 125 καταγγελίες (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας), ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη).

Σε σύνολο 230 καταγγελιών, 73 υποθέσεις επιλύθηκαν εξωδικαστικά και 25 υποθέσεις επιβλήθηκαν, με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σχετικές κυρώσεις συνολικού ποσού 106.500 ευρώ.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις