Απογευματινά χειρουργεία: Κάλυψη κόστους και από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Την κάλυψη του κόστους για τα απογευματινά χειρουργεία και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Η παραδοχή του αρμόδιου υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν και μάλιστα ετοιμάζονται και ειδικά πακέτα για τα απογευματινά χειρουργεία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε γιατρούς, ασθενείς αλλά και αντιπολίτευση καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί ένα ιδιωτικό ΕΣΥ μέσα στο δημόσιο.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες που πληρώνουν με εισφορές και φόρους το ΕΣΥ θα κληθούν να βάλουν  ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, ώστε να πληρώσουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες για να μην αναγκασθούν να περιμένουν χρόνια για ένα χειρουργείο.

Απαντώντας σε αυτή την κριτική ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πώς: «το να μπουν μέσα οι ασφαλιστικές να μπουν μέσα σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά να πληρώσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας. Γιατί αυτό είναι κακό για το ΕΣΥ; Μπορείτε να μου πείτε ένα λογικό επιχείρημα γιατί αυτό για το ΕΣΥ είναι κακό; Η δική μας ιδεολογία είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό δεν λέει η Νέα Δημοκρατία πάντα; Εμείς έχουμε πει κάποιου είδους αντίρρηση στον ιδιωτικό τομέα ότι τον θεωρούμε μολυσμένο, ότι δεν πρέπει να συμπράττει με το δημόσιο; Όχι. Αν ο κόσμος ήθελε τέτοια, θα ψήφιζε Ανταρσύα, δεν θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας έχει έρθει ήδη σε επαφή με ασφαλιστικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία.

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μεγάλο και πιστεύω ότι σύντομα θα βγουν προγράμματα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα καλύπτουν τα απογευματινά χειρουργεία”.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Υγείας έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας που βρίσκεται σε επαφή με τις ασφαλιστικές προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η κάλυψη των ασθενών που θα πραγματοποιούν επεμβάσεις στο ΕΣΥ το απόγευμα.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθούν ακόμη και ξεχωριστοί διαχωρισμένοι θάλαμοι, προκειμένου να νοσηλεύονται οι ασθενείς που θα χειρουργούνται με ιδιωτική κάλυψη το απόγευμα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθούν και κάποιοι θάλαμοι δημοσίων νοσοκομείων που ανακαινίζονται με χρήματα από το ΕΣΠΑ ώστε να νοσηλεύονται αποκλειστικά οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται πως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά -, με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την σοβαρότητα της επέμβασης.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις