ΕΦΚΑ: Πότε οι ασφαλισμένοι χάνουν τον ΑΜΚΑ και δεν δικαιούνται παροχές υγείας

Αυτόματα απενεργοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), σε όσους δικαιούχους παύσει η νόμιμη παραμονή στη χώρα, ή η πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή η πραγματική κατοικία στην Ελλάδα. Στην τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ εξαιρούνται οι ανήλικοι δικαιούχοι, ενώ ελέγχεται η φορολογική κατοικία του δικαιούχου. Επίσης, εάν ο ΑΜΚΑ απενεργοποιηθεί σε άμεσα ασφαλισμένο, τότε το ίδιο συμβαίνει και στους έμμεσα ασφαλισμένους του, ενήλικες ή ανηλίκους,

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι ο ΑΜΚΑ κατ’ εξαίρεση δεν απενεργοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

α) Σε ανηλίκους οι οποίοι διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας (Μο.Π.Π.) ή σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε όσους έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη ή υποψήφια θετή οικογένεια και σε εκείνους που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου. Το ίδιο ισχύει και σε ασυνόδευτους ή χωρισμένους ανηλίκους., μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους.

β) Στους συνταξιούχους ελληνικών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για το διάστημα που καταβάλλεται σύνταξη.

γ) Σε Έλληνες υπηκόους  ή ομογενείς που συνταξιοδοτούνται από οποιαδήποτε αλλοδαπή πηγή, εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, για όσο διάστημα συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές για παροχές σε είδος.

Η εγκύκλιος ορίζει επίσης, ότι ο δικαιούχος που θα του τύχει η απενεργοποίηση του ΑΜΚΑ του, μπορεί να υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ ή σε ΚΕΠ και να ζητήσει να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Η επανενεργοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά και διαρκεί 30 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να επανέλθει ο ΑΜΚΑ σε μόνιμη βάση.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις