Διατίμηση στα προϊόντα και επιβολή πλαφόν, με ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, για ένα έτος, προτείνει η ΓΣΕΕ για να ξεφύγουν οι εργαζόμενοι από την παρατεταμένη ακρίβεια. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες ενόψει της Γενικής Απεργίας που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Απριλίου, οι συνδικαλιστές επέμειναν στους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.
Η Συνομοσπονδία ζητάει ακόμα να πραγματοποιηθεί άμεσα τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, για να υπάρξει καλύτερη εισοδηματική στήριξη των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την περίοδο 2020 – 2022 καταγράφηκαν αυξήσεις άνω του 80% στα έλαια, 35% στα λαχανικά, 33% στα γαλακτοκομικά και στα αβγά, 31% στα κρέατα και 25% στο ψωμί.
Σε σχέση με τους μισθούς, τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ΕΕ ως προς τη συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα. Γι’ αυτό, ζητούμενο δεν είναι μόνο η αύξηση των κατώτατων αποδοχών, αλλά η συνολική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, στην παρέμβασή του υπογράμμισε, σχολιάζοντας το νέο κατώτατο μισθό (830 ευρώ), που ισχύει από την 1η Απριλίου, ότι «οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν είναι απλά στα όρια της φτώχειας, είναι η ίδια η φτώχεια.»