Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης, μέσω των ΤΕΑ αλλά και η δημιουργία του ΤΕΚΑ, μπορούν να αυξήσουν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και να εξασφαλίσουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Η εκτίμηση αυτή εκφράστηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, με την επισήμανση ότι η αποταμίευση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή και μπορεί να βελτιωθεί. Συμμετέχοντας σε ημερίδα με θέμα τις «προκλήσεις και προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση», ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ενθαρρύνεται η μακροχρόνια συνταξιοδοτική αποταμίευση. Πρόσθεσε ότι με την πρόσφατη νομοθεσία, απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, ενισχύεται η εποπτεία τους, εισάγονται σύγχρονοι κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας και παρέχονται φορολογικά κίνητρα για παροχή σύνταξης αντί για εφάπαξ.
Ειδικά για το ζήτημα της φορολογίας των προϊόντων των ΤΕΑ, ο κος Τσακλόγλου τόνισε ότι οποιαδήποτε φοροαπαλλαγή έχει κοινωνικό κόστος και οι φοροαπαλλαγές πρέπει να αιτιολογούνται αναδεικνύοντας το κοινωνικό όφελος που θα προκύψει από αυτές.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Μηλαπίδης, συμμετέχοντας στην ίδια εκδήλωση επισήμανε ότι «η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται πως όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλουν εισφορές για όλο και περισσότερους συνταξιούχους λόγω του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος». Με τα ΤΕΑ και το ΤΕΚΑ εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών.