ΠΟΥ: 36 ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων εντάχθηκαν στη λίστα WLA

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τον ορισμό 33 εθνικών και περιφερειακών  ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων ως Αρχών του «WHO Listed Authorities (WLAs) στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ρυθμιστικών προτύπων και πρακτικών για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και των εμβολίων.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 36 ρυθμιστικές αρχές από 34 κράτη μέλη που έχουν πλέον οριστεί ως WLA από την έναρξη της πρωτοβουλίας τον Μάρτιο του 2022. Οι πρόσφατα εγκεκριμένες WLA περιλαμβάνουν: την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US FDA) και το Ευρωπαϊκό Ρυθμιστικό Δίκτυο Φαρμάκων (EMRN), το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ακόλουθων 30 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών & Paul-Ehrlich-Institut), Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία , Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. Επιπλέον, η Αρχή Επιστημών Υγείας (HSA) της Σιγκαπούρης, η οποία είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως WLA τον Οκτώβριο του 2023, εγκρίθηκε για διευρυμένο πεδίο αρμοδιοτήτων.

«Το γεγονός σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις συλλογικές μας προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλή, ποιοτικά και αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια. Με τις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές να εντάσσονται στη λίστα μας, είμαστε ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι για να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ποιοτικά, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια για εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους φορείς που ορίστηκαν ως WLA για την επένδυση και τη δέσμευσή τους στην ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων και των εμβολίων. Ευχαριστώ επίσης τους εμπειρογνώμονές μας για την επιμελή εργασία τους για την εφαρμογή μιας διαφανούς και βασισμένης σε στοιχεία αξιολόγησης σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης».

Πηγή: healthdaily.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις