Ενδεικτικά του κομβικού σημείου που βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη είναι τα στοιχεία για τις οφειλές του δημοσίου, των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ δηλαδή, προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στα τέλη Απριλίου τα απλήρωτα τιμολόγια των εταιρειών-μελών του υπερέβησαν το 1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% από τον Απρίλιο του 2023.
Πρόκειται για τις εκκρεμείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου, για τιμολόγια που εκδόθηκαν έως 30.4.2024.
Στα δημόσια νοσοκομεία το μεγαλύτερο μερίδιο
Συγκεκριμένα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Απρίλιο έφθασαν τα 337,7 εκατ. ευρώ από 285,5 τον περσινό Απρίλιο, αυξημένα δηλαδή κατά 18,3%. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν και τον μεγαλύτερο οφειλέτη και καταγράφουν και τη μεγαλύτερη αύξηση, με χρέη 718 εκατ. ευρώ από 580 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023, που σημαίνει άνοδο 23,8%.
Συνολικά, λοιπόν, τα χρέη δημόσιων νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχονται σε πάνω από 1,055 δισ. ευρώ, από 865,5 τον Απρίλιο του 2023 (+22%).
Βέβαια, η εικόνα εν πολλοίς οφείλεται στην αδυναμία υπολογισμού του clawback, καθώς αναμένεται η έκδοση των σημειωμάτων για τα ποσά υποχρεωτικών επιστροφών από τα δημόσια νοσοκομεία για το 2023, πόσο μάλλον για το τρέχον έτος. Τα ποσά αυτά του clawback συμψηφίζονται με απλήρωτα τιμολόγια, απομειώνοντας τμήμα των υποχρεώσεων. Αντιστοίχως, φαίνεται να αντανακλούν και την αύξηση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Ειδικότερα, οι οφειλές του 2024 ανήλθαν στα 615.2 εκατ. ευρώ, με 302,4 εκατ. ευρώ να αντιστοιχούν στον ΕΟΠΥΥ και 312,8 στο ΕΣΥ. Τα χρέη που αφορούν τιμολόγια του 2023 ανέρχονται σε 395,4 εκατ. ευρώ (32,1 εκατ. ευρώ αφορούν στον ΕΟΠΥΥ και 363,3 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ). Από το 2022 παραμένουν οφειλές 35,9 εκατ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τιμολόγια του 2021 αφορούν χρέη 9,2 εκατ. ευρώ (3,2 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΥ).
Αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκέντρωση των στοιχείων γίνεται εθελοντικά από τις εταιρείας, συνεπώς μπορεί να προκύπτει διαφορά με τα επίσημα στοιχεία των δημοσίων φορέων. Όπως σημειώνει και ο ΣΦΕΕ, το σύνολο που προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που συγκέντρωσε δεν αποτελεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αφού αφορά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί έως και τα τέλη του Απριλίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσες δηλαδή εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες, αποτελούν υποσύνολο του ποσού που παρουσιάζεται.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που διαμορφώθηκε και με τα δεδομένα της Γενικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ειδικότερα, όπως έγραψε το News4Health, βάσει του δελτίου των μηνιαίων στοιχείων για τον Απρίλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 1,45 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία στο τέλος του εν λόγω μήνα καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1,317 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ 133 εκατ. ευρώ.
Πηγή: news4health.gr