Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών στην Ευρώπη

Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί και γιατροί αναζητούν από κοινού λύσεις για τις αυξανόμενες ελλείψεις των φαρμάκων, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα της περίθαλψης, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, για τα οποία συχνά δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, απειλώντας τα θεμέλια ολόκληρου του κλάδου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε κοινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) και την Επιτροπή Ευρωπαίων Γιατρών (CPME), στην οποία συμμετείχαν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του χώρου.

Αναφορικά με τα φάρμακα, ο πρόεδρος της PGEU Aris Prins δήλωσε: «Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί χρειάζονται να ενημερώνονται νωρίτερα για ελλείψεις. Η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να βελτιωθεί με έναν ισχυρό σχεδιασμό από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την πρόληψη και τον περιορισμό των ελλείψεων». Πρόσθεσε δε πως η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και η δράση για τα κρίσιμα φάρμακα δίνουν την ευκαιρία για λύσεις.

Ο πρόεδρος του CPME Dr Christiaan Keijzer αναφέρθηκε στα ιατροτεχνολογικά, τονίζοντας ότι: «Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις που να αντιμετωπίζουν την ανεπαρκή εφαρμογή των νέων κανονισμών για τα ιατροτεχνολογικά και in-vitro διαγνωστικά προϊόντα προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια των ασθενών. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαθεσιμότητα των “ορφανών” ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και να εφαρμοστεί ένα αξιόλογο σύστημα κινήτρων ώστε να μη χαρακτηρίζονται “ορφανές” ορισμένες συσκευές προς εκμετάλλευση του συστήματος».

Η CPME και η PGEU επιπλέον καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν μια συντονισμένη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό της υγείας, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στις προσλήψεις και στη διατήρηση του προσωπικού και να διασφαλίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης και τα νόμιμα πεδία της πρακτικής. Η PGEU επίσης διεξήγε και τη Γενική της Συνέλευση, όπου παρούσα ήταν και η ελληνική αντιπροσωπεία με τους Απ. Βαλτά, Κ. Κούβαρη και Ν. Λιάρα και ανακοινώθηκε η εκλογή δύο νέων προσώπων στο προεδρείο της PGEU. Συνεπώς από 1η Ιανουαρίου 2025 πρόεδρος αναλαμβάνει η Clare Fitzell από τον Ιρλανδικό Φαρμακευτικό Σύλλογο και αντιπρόεδρος η Claude Hostert-Pfeiffer από τον Σύλλογο Φαρμακοποιών του Λουξεμβούργου.

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις