Υπ. Υγείας: Το deadline της κυβέρνησης στην Υγεία – Τα άμεσα σχέδια και το πράσινο φως στον Άδ. Γεωργιάδη

Προθεσμία να υλοποιήσει όσα εδώ και χρόνια είχε δεσμευτεί και στον τομέα της Υγείας, έχει η κυβέρνηση. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός που δεν ήταν τελικά δομικός, φέρνει πίεση στο υπουργείο Υγείας να προχωρήσει έστω κάποιες αλλαγές αν όχι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά καιρούς.

Άλλωστε η μη αλλαγή στη δομή του υπουργικού σχήματος, σηματοδοτεί ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας (όπως και σε άλλους τομείς), αλλά θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί απλά η εικόνα των πολιτών.

Γι’ αυτό και το deadline αφορά κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αφού κατά τα άλλα οι ρυθμίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι δρομολογημένες και αφορούν κυρίως στο άνοιγμα του ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο, αλλά και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα έναντι του μέχρι πρότινος δωρεάν ΕΣΥ.

Υπουργείο Υγείας με ελευθέρας και στις αλλαγές προσώπων

Μετά τις αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις για μεταρρυθμίσεις και ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι δίνεται πια το πράσινο φως στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα.

Η ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει η εικόνα των πολιτών για το ΕΣΥ, δίνει και τη δυνατότητα στον Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε αλλαγές προσώπων καταρχάς, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Παρότι το προηγούμενο διάστημα είχαν μελετήθηκε και εξεταστεί οι αλλαγές αυτές στα πρόσωπα των μεγάλων φορέων και οργανισμών της υγείας, δεν είχε δοθεί επισήμως το πράσινο φως για να υλοποιηθούν. Όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια των πολιτών, επιτρέπει πλέον στον υπουργό Υγείας να οριοθετήσει τον τομέα του, στελεχώνοντας τον και με πρόσωπα της αρεσκείας του.

Υπό το πρίσμα αυτό όπως λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, ήδη από τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνουν οι πρώτες αλλαγές οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού.

Αγκάθι οι Διοικητές Νοσοκομείων και ο νόμος Κεραμέως

Στο μεταξύ όμως φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες μπλοκάρουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

Άλλωστε πολλά στελέχη εδώ και μήνες κάνουν απλά μία διαχείριση, περιμένοντας να διαπιστώσουν το επαγγελματικό τους αύριο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πρώτη στιγμή όπως λένε πληροφορίες, ήταν αντίθετος με τον νόμο Κεραμέως αφού υπήρχε η πιθανότητα να μην βρεθούν στην κατάταξη των επιτυχόντων στελέχη που ο ίδιος θα επιθυμούσε να έχει στα νοσοκομεία ώστε να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Μάλιστα πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν στο HealthReport.gr ότι η αλλαγή της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας, δίνει ουσιαστικά πόντους στον Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει στο «πάγωμα» του συγκεκριμένου νόμου.

Γι’ αυτό θεωρείται σφόδρα πιθανό να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, και με μεγάλη καθυστέρηση αυτός για τους διοικητές των νοσοκομείων (περί τα τέλη Δεκεμβρίου) και από κει και πέρα να μην εφαρμοστεί στους μεγάλους οργανισμούς της υγείας.

Εξάλλου ήδη όπως έχει αποκαλύψει το HealthReport.gr ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας ώστε να μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση στους Προέδρους των Οργανισμών, έως ότου προκηρυχθούν οι θέσεις τους από το ΑΣΕΠ. Μία παράταση που βεβαίως αναμένεται να κρατήσει πολύ καιρό…

Πηγή: healthreport.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις