Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και υπουργείου Υγείας σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα, όπως αποκάλυψε σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αρχικά σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με το προεδρείο της PIF ο Άδωνις Γεωργιάδης τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστούν και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.
Μάλιστα σήμερα από το βήμα του 1st SFEE Summit κάλεσε και τον ΣΦΕΕ αλλά και την ΠΕΦ να συμμετάσχουν στο μνημόνιο συνεργασίας. «Είναι και η πρόεδρος εδώ του PIF. Συζητήσαμε χθες για την προοπτική ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και υπουργείου έτσι ώστε να θέσουμε τη φαρμακευτική πολιτική σε μακροχρόνια βάση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία με μακροπρόθεσμο σχέδιο τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), ενώ η φαρμακοβιομηχανία θα προσφέρει στην πολιτεία την τεχνογνωσία της καινοτομίας, κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν κέρδος στο σύστημα υγείας καθώς μεταξύ άλλων και όλα δεδομένα των φαρμάκων που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Μιλώντας στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πώς η κυβέρνηση έχει ως στόχο την δημιουργία ενός διάφανου και προβλέψιμου δημοσιονομικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων, προτεραιοποιώντας παράλληλα την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία, που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών.
Συνεχίζοντας ο υπουργός υγείας στο ίδιο πνεύμα δήλωσε πώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. «Για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε, τονίζοντας πως απαιτούνται κανόνες και υπευθυνότητα και από την φαρμακοβιομηχανία για κάθε θεραπεία που εισάγεται.
Αναφερόμενος στα μέτρα για τα φάρμακα, δήλωσε ότι από την 1η Ιουνίου το σύστημα της συνταγογράφησης κλειδώνει αυτόματα όταν ο γιατρός προσπαθεί να παραβιάσει τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «πρέπει να έχουμε πλήρη βεβαιότητα ότι ο ασθενής πρέπει να παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται και όχι κάποιο άλλο».
ΣΦΕΕ: Τάχθηκε υπέρ στο μνημόνιο συνεργασίας
Σύμφωνος με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, δήλωσε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ωστόσο διαφορές στον χρονισμό κάποιων πραγμάτων.
Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, τόνισε, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτίστως υπόλογη. «Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης» τόνισε, καλωσορίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
«Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με τις χρηματικές εισροές που κάνει η Πολιτεία. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε σε έναν κοινό ορισμό για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς» κατέληξε.
Πηγή: healthreport.gr