Δραστική μείωση των κονδυλίων που διαθέτει ο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή φαρμάκων τα οποία δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, επιδιώκει ο υπουργός Yγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Τα τελευταία χρόνια ο ΙΦΕΤ έχει αυξήσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του, αφού εισάγει φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές από ότι αν αυτά θα είχαν εγκριθεί στη χώρα μας.
Βέβαια πρόκειται για φάρμακα τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των καθυστερήσεων για εγκρίσεις στην Ελλάδα, δεν είναι διαθέσιμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Παράλληλα υπάρχουν και σκευάσματα τα οποία δεν εισάγονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες επειδή οι τιμές διάθεσης δεν θεωρούνται συμφέρουσες, αφού με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τις αυτόματες επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης, σε πολλές περιπτώσεις οι θεραπείες δεν μπορούν να διατεθούν.
Πάρ’ αυτά ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο 1ο summit του ΣΦΕΕ, δήλωσε πως θα αλλάξει όλη τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φάρμακα τους στη χώρα μας ενώ δεν πληρώνουν εκπτώσεις (rebate) και δεν υπόκεινται στο σύστημα των αυτόματων επιστροφών (clawback). Συνέπεια είναι όμως να επιβαρύνονται οι υπόλοιπες εταιρείες.
Οι αλλαγές Άδωνι στο ΙΦΕΤ
Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διατύπωσε την πρόθεση του λέγοντας ότι θα αλλάξει τη διαδικασία ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκτακτη εισαγωγή των φαρμάκων από τις ίδιες τις εταιρείες, ώστε να μην μεσολαβεί ο ΙΦΕΤ ο οποίος εισάγει τα σκευάσματα σε πολλαπλάσιες τιμές.
Θα επισπεύσει δηλαδή τις έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια από την συνολική φαρμακευτική δαπάνη.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τζίρος του ΙΦΕΤ κινείται κοντά στα 260 εκατ. ευρώ, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αυστηροποίηση των εισαγωγών.
Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι περίπου 10 χρόνια πριν, το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ.
Πηγή: healthreport.gr