Έρχονται αλλαγές στα γενόσημα με στόχο την αύξηση πωλήσεων – Τι θα δώσει ο Άδωνις στους φαρμακοποιούς

Αλλαγές στην πολιτική για τα γενόσημα αναμένεται να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Εντός των επόμενων ημερών άλλωστε αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, των φαρμακοποιών αλλά και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν γενόσημα, ώστε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της διάθεσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από τον υπουργό υγείας να λαμβάνουν όλο το ποσό του bonus που είχε ήδη θεσμοθετηθεί και προβλεπόταν για όσους αύξαναν τη διάθεση των γενοσήμων φαρμάκων στους ασθενείς.

Παρότι οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό με βάση ποσόστωση που έχει ορισθεί, ο ΕΟΠΥΥ δεν το καταβάλει παρά μόνο μέχρι το σημείο που αντιστοιχεί στο rebate (σ.σ.: υποχρεωτικές εκπτώσεις).
Προχωρά ουσιαστικά σε έναν συμψηφισμό.

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με τους εκπροσώπους του κλάδου να καταβάλλεται ολόκληρο το bonus στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, προκειμένου οι ίδιοι να προτείνουν στους ασθενείς να λαμβάνουν γενόσημα φάρμακα εφόσον η συνταγή τους θα περιλαμβάνει δραστική ουσία.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου υγείας στοχεύει στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία φαίνεται ότι συνεχίζει να καλπάζει τους τελευταίους μήνες παρότι με βάση πληροφορίες φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε έναν βαθμό ο ρυθμός αυτός της αύξησης.

Αλλαγές στις τιμές στα γενόσημα αλλά και στη συνταγογράφηση
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας προτίθεται να εξετάσει το θέμα της αλλαγής της τιμής των γενοσήμων ώστε αυτή να καθορίζεται στο 50% σε σχέση με τη τιμή του πρωτότυπου, παρότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν φαίνεται να έχει πολλούς θερμούς υποστηρικτές. Και αυτό διότι θα επηρεαστούν οι τιμές των σκευασμάτων στις εξαγωγές που πραγματοποιούν πολλές ελληνικές εταιρείες.

Πάρ’ αυτά είναι πιθανό να εφαρμοστεί μαζί με άλλα μέτρα που θα αυξήσουν τη διάθεση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ώστε να υπάρχει μία ισορροπία.

Ταυτόχρονα θεωρείται σφόδρα πιθανό ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής συνταγογράφησης δραστικής ουσίας για τους γιατρούς, ώστε να μπορούν οι φαρμακοποιοί να επιλέγουν τα γενόσημα και να τα προωθούν στους ασθενείς.

Η συνάντηση μεταξύ όλων των πλευρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: healthreport.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις