Νέο ψηφιακό σύστημα για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων

Για εντατικοποίηση των προσπαθειών «νοικοκυρέματος» των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υγείας σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέψει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δαπανών των νοσοκομείων, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων δείχνουν να μια σχετική υποχώρηση από μήνα σε μήνα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, συνολικά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Τον Μάιο έφθασαν το 1,255 δισ. ευρώ, έναντι 1,317 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (-4,7%) και 1,452 δισ. ευρώ τον Μάρτιο (-13,6%), όπως προκύπτει από το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Το πλάνο

Το σχέδιο, που άρχισε με τη σύσταση των προϋπολογισμών τους από την αρχή του έτους, αλλά και την κεντρικοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) προχωράει στην ψηφιακή παρακολούθηση της πορείας των δαπανών, σε πραγματικό χρόνο.

«Με τα οικονομικά των νοσοκομείων έγινε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο πριν από ένα χρόνο και άρχισε να εφαρμόζεται το Δεκέμβριο. Έχουμε πολύ συγκεκριμένους στόχους, όπως για παράδειγμα τα ληξιπρόθεσμα. Είναι γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμως με βάση τα όσα έχουμε δημιουργήσει πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε πολύ καλά στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε, δε, πως η real-time παρακολούθηση του συνόλου δαπανών των νοσοκομείων μέσω ενός νέου συστήματος θα ξεκινήσει με τις φαρμακευτικές δαπάνες στην αρχή του φθινοπώρου.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα με βάση το οποίο, το λεγόμενο clawback [υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών] το οποίο το υπολογίζαμε μετά από ένα χρόνο ή18 μήνες, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπολογίζεται σε real time», σημείωσε και εκτίμησε πως «αυτό θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ληξιπρόθεσμα από τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας, περίπου στο τέλος χρονιάς».

«Και αν μπορούμε την επόμενη χρονιά να μηδενιστούν, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά ληξιπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Αυξημένοι προϋπολογισμοί νοσοκομείων

Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων το 2024 είναι αυξημένοι 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, υποστήριξε ο Υφυπουργός Υγείας αναφερόμενος στις προσπάθειες εξορθολογισμού και τακτοποίησης των οικονομικών του ΕΣΥ.

Κατά τον κ. Θεμιστοκλέους αυτό κατέστη δυνατόν γιατί αφενός η χρονιά ξεκινάει με το συνολικό ποσό που αναλογεί σε κάθε νοσοκομείο, αντί κάθε χρόνο να έρχεται ο Σεπτέμβριος και να υπάρχει αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών επειδή τέλειωναν τα χρήματα.

Αφετέρου, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ο προϋπολογισμός για κάθε νοσοκομείο συντάχθηκε από τον Ιανουάριο και όχι τον Απρίλιο ή το Μάιο όπως γίνονταν παλαιότερα, εμποδίζοντας τον αποτελεσματικό προγραμματισμός.

Επιπλέον, τέθηκε συγκεκριμένη στοχοθεσία στα νοσοκομεία ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις.

«Είμαστε λοιπόν εντός των στόχων κι έτσι δεν θα έχουμε για παράδειγμα τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία να έρχονται ζητούσαν παραπάνω ενίσχυση. Κι έχουμε σημειώσει τη χαμηλότερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μια αύξηση η οποία οφείλεται στις αυξήσεις του προσωπικού (δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και επικουρικό προσωπικό που τα χρεώνονται τα νοσοκομεία) αλλά και σε μία αύξηση στα τακτικά χειρουργεία κατά 7%», σημείωσε.

Clawback και ΕΚΑΠΥ

Μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν τις συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών και το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα είναι και η σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή των σημειωμάτων υπολογισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback).

Τον υπολογισμό του clawback για το 2023 έχει αναλάβει η ΕΚΑΠΥ και προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες, καλεί έως την Παρασκευή 12 Ιουλίου τις εταιρείες που έχουν διακινήσει έστω και μία φορά σκευάσματά τους προς νοσοκομεία του ΕΣΥ το πρώτο εξάμηνο του 2023 να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα της «Εφαρμογή Clawback».

Πηγή: news4health.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις