Τις θέσεις και προτάσεις τους για μία Συμφωνία Πλαίσιο με την ελληνική κυβέρνηση παρουσίασαν σε αδρές γραμμές οι ξένες φαρμακευτικές.
Πρακτικά, ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση και διαρθρωτικές αλλαγές και σε αντάλλαγμα θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε όλα τα νέα φάρμακα και επενδύσεις στη χώρα μας.
Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια συμφωνία και αναμένει προτάσεις από τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε η συμφωνία να υπογραφεί μέχρι τέλη της χρονιάς. Η συμφωνία αναμένεται να είναι τριετής και θα αφορά την περίοδο 2025-2028.
Από την πλευρά των ξένων φαρμακευτικών (Pharma Innovation Forum), η πρόεδρος κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και ο γενικός διευθυντής κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος παρουσίασαν πολύ ανησυχητικά δεδομένα, που αφορούν τη βιωσιμότητα του κλάδου και την πρόσβαση των Ελλήνων στα νέα, καινοτόμα φάρμακα:
- Αν δεν γίνουν παρεμβάσεις, τότε μέχρι το 2028, οι υποχρεωτικές επιστροφές αναμένεται να εκτοξευτούν στο εξωπραγματικό ποσοστό του 90%, γεγονός που πρακτικά θα σηματοδοτήσει την πλήρη αδυναμία της Ελλάδας να αποζημιώσει νέες θεραπείες.
- Mόλις το 25% των καινοτόμων φαρμάκων με έγκριση ΕΜΑ της τελευταίας τετραετίας είναι πλήρως διαθέσιμα στην Ελλάδα.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι εκπρόσωποι του PIF σημείωσαν ότι η υφιστάμενη φαρμακευτική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση. Επεσήμαναν ότι οι προσωρινές ενέσεις χρηματοδότησης λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν για να ανακάμψουν τον εκτροχιασμό και απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικών – διαρθρωτικών παρεμβάσεων.
Η Συμφωνία Πλαίσιο, που προτείνεται θα έχει 3πλό στόχο:
- Έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες
- Εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής με όρους βιωσιμότητας και δίκαιης συνυπευθυνότητας
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και της προσέλκυσης επενδύσεων R&D
Πηγή: virus.com.gr