Σε μια λαμπρή τελετή με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων από το χώρο της πολιτικής και του Φαρμάκου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), σηματοδοτώντας την έναρξη σύμπραξης ανάμεσα σε έναν ιστορικό ασφαλιστικό οργανισμό και ένα Πανεπιστήμιο που διαγράφει συνεχή ανοδική πορεία στον ακαδημαϊκό χάρτη.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ, Σπυρίδων Κουκάκης και ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία τους θα είναι ιδιαίτερα πετυχημένη και θα παράγει απτά αποτελέσματα προς όφελος των ασφαλισμένων.
Οι παρευρισκόμενοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στο ιστορικό Ταμείο που λειτουργεί από το 1960, εξυγιαίνεται και λογοδοτεί συνεχώς στους ασφαλισμένους του, ζητώντας οι περισσότεροι εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να ξαναδεί την πρόσφατη νομοθέτηση που αναίτια μετατρέπει το ΤΑΥΦΕ σε ταμείο προαιρετικής ασφάλισης.
Ο Πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ, Σπυρίδων Κουκάκης, μιλώντας με θερμά λόγια για το ΠΑΔΑ, τόνισε ότι «έχει έξι σχολές, 27 τμήματα και πέντε γνωστικά πεδία, ένα εκ των οποίων αφορά στην επιστήμη Υγείας και Πρόνοιας», στο πλαίσιο του οποίου, όπως σημείωσε, «λειτουργεί ένα πρότυπο καινοτόμο και μοναδικό εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης που έχει συνάφεια με το ΤΑΥΦΕ και μπορεί να βοηθήσει το Ταμείο σε πολλά θέματα, κάποια από το οποία ξεκίνησαν με το νόμο 5078/2023».
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, χαρακτήρισε «εμβληματική την παρουσία του ΠΑΔΑ» στο ΤΑΥΦΕ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΙ στην Αττική, μετά το ΕΚΠΑ, ένα οικοσύστημα 64.000 ανθρώπων». Αναφερόμενος στη συνεργασία με το ΤΑΥΦΕ, χαρακτήρισε «εμβληματική την παρουσία του ΠΑΔΑ» και σημείωσε ότι «ο χώρος του Φαρμάκου είναι εξωστρεφής, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2026 θα δημιουργηθούν 16 κέντρα R&D (σ.σ. κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης) από τις ιδιωτικές βιομηχανίες και θα θέλαμε ως Πανεπιστήμιο να είμαστε μέσα σε αυτήν τη διαδικασία». Χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Αμίτση, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να εξελίξουμε το εργαστήριό του, ώστε να μπούμε έντονα στον κοινωνικό χώρο, όπου υπάρχει τεράστιο κενό στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε ο κ. Καλδής, «τα νέα παιδιά να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα και να μπορέσουν να βελτιώσουν δομές».
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ αναφέρθηκε στις αρχές λειτουργίας του ΠΑΔΑ ως ανοιχτού, συμπεριληπτικού Πανεπιστημίου, που είναι ανοιχτό σε κάθε πρωτοβουλία και δράση διασύνδεσης με την κοινωνία και τους φορείς της. Ο κ. Καλδής ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα του ΤΑΥΦΕ και επισημαίνοντας «είμαστε κοντά σας».
Ο Σύμβουλος Διοίκησης και Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, τόνισε ότι «σήμερα είναι μια συμβολική μέρα, γιατί προσπαθούμε αυτό που χρόνια λέγεται, να φέρουμε κοντά τους καθηγητές και τα Πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας». Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαία η συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει έρευνα και καινοτομία χωρίς τα Πανεπιστήμια, στα οποία χτυπά το μέλλον της ανθρωπότητας. Επιπλέον, κάλεσε τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, να πείσει την κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο 5078/2023 που αίρει την υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ.
Ο κ. Κονιδάρης, αναφερόμενος σε μία από τις παλαιότερες ιδιότητές του ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ιατροφαρμακευτικής Ενημέρωσης και Περίθαλψης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι σε όλες τις δράσεις της Οργάνωσης το φάρμακο χαρακτηρίζεται ως αγαθό κοινωνικής αναγκαιότητας (ο πολίτης-χρήστης το έχει ανάγκη και το παίρνει), και κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να μην γίνονται αλαζονικές απέναντι στην επιστήμη, ενώ έκανε και μια δηκτική αναφορά στη θεσμική απουσία από την εκδήλωση εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.
Ο Διευθυντής του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, Γαβριήλ Αμίτσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, αναφέροντας ότι το «Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης, που έχω την τύχη να διευθύνω θα συντονίσει, σε συνεργασία με επιστημονική επιτροπή του ΤΑΥΦΕ, την υλοποίηση του Μνημονίου».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες, ο κ. Αμίτσης σημείωσε ότι «το Μνημόνιο υπογράφεται σε μια κρίσιμη συγκυρία σε δύο βασικά πεδία δραστηριοποίησης του Ταμείου: Το πρώτο αφορά στην υποχρεωτικότητα υπαγωγής στην ασφαλιστική του προστασία και το δεύτερο είναι οι μακροοικονομικές εξελίξεις στον τομέα του Φαρμάκου, που ουσιαστικά τι αναδεικνύουν; Την ανάγκη επαρκούς προστασίας των ανθρώπινων πόρων του Φαρμάκου. Με βάση αυτό», πρόσθεσε ο κ. Αμίτσης, «οι προτεραιότητες του Μνημονίου είναι η κοινωνική ασφάλιση, η απασχόληση και οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του Φαρμάκου, και, βέβαια, η καινοτομία ως προς την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του κλάδου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ο κ. Αμίτσης, «θα συσταθούν τρεις θεματικές ομάδες εργασίας και από τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε έναν οδικό χάρτη υλοποίησης του Μνημονίου (…) και τα πρώτα αποτελέσματα μια μελέτης που ήδη εκπονεί το ΠΑΔΑ σε συνεργασία με το ΤΑΥΦΕ, που αφορά το μέγιστο σύστημα οικονομικής χρηματοδότησης του Ταμείου, υπό την πρόκληση του νέου θεσμικού πλαισίου, που ουσιαστικά ανατρέπει την υποχρεωτικότητα υπαγωγής στην ασφάλισή του».
Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμησή του για τον επαγγελματισμό της διοίκησης και των στελεχών του ΤΑΥΦΕ, τονίζοντας ότι «έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους και μετά λόγου γνώσεως το λέω αυτό».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το ΠΑΔΑ, για το οποίο σημείωσε πως «χαίρομαι που το βλέπω να μεγαλώνει και να ανθίζει». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «πράγματι, όπως σημείωσε ο κ. Αμίτσης, ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η υποχρεωτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στο ΤΑΥΦΕ, σε αυτής της κατηγορίας τα Ταμεία, τα οποία λειτουργούν υποδειγματικά και δεν πρέπει να θιγούν. Διότι αν αμφισβητηθεί ο πυρήνας της ύπαρξής τους, φυσικά οπισθοχωρούμε από ένα κεκτημένο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό».
«Είμαι βέβαιος», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, «ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με το Εργαστήριο, θα συντελέσει στο να τεκμηριωθεί ακόμα περισσότερο η θέση αυτή. Εύχομαι, λοιπόν, καλή επιτυχία στο Πανεπιστήμιο, καλή πορεία στο Ταμείο και πολύ καλά και πρακτικά αποτελέσματα από τη συνεργασία σας».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συνεργασίας «και ουσιαστικό, αλλά και καθοριστικό για το μέλλον ενός ιστορικού Ταμείου». «Συμπράξεις σαν και αυτήν», είπε, «θα βοηθήσουν να έχει βιωσιμότητα και πολλά έτη μπροστά το Ταμείο», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση και με πρόσφατο νομοσχέδιο δίνει ιδιαίτερη σημασία στα Ταμεία αλληλοβοήθειας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βιωσιμότητα και κυρίως στο να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε όλα τα Ταμεία».
Ο βουλευτής Β’ Πειραιά της ΝΔ, Μιχάλης Λιβανός, εκτίμησε ότι «η συνέργεια αυτή θα παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα» και σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα, η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε- «καίει, νομίζω ότι και αυτή η σύμπραξη με τη σειρά της θα έρθει να βοηθήσει και να δώσει επιχειρήματα και όπλα προκειμένου και η βιωσιμότητα του Ταμείου να καταστεί εκ νέου δυνατή, αλλά και να δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη του Ταμείου, προς όφελος πρώτα απ’ όλα των ασφαλισμένων».
Ο βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σημείωσε ότι «μαγική λέξη είναι η υποχρεωτικότητα. Η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που με τη δική σας και όλες τις προηγούμενες διοικήσεις, ταυτίστηκε με την υγεία ανθρώπων οι οποίοι επένδυσαν εδώ και βλέπουν ότι πρόκειται για μια υγιή επένδυση και για το τώρα και για το αύριο. «Επειδή», υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης, «ζούμε όλα τα τελευταία χρόνια μια περίοδο μεγάλης ανασφάλειας και τα επόμενα χρόνια θα είναι τέτοια, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε και το ρόλο που έχει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, με τις πρωτοβουλίες που παίρνει και έχουν εξωστρέφεια, (…) αλλά και να αντιληφθούμε τι σημαίνει η λέξη αλληλοβοήθεια, γιατί η στήριξη που έχουμε ανάγκη να δούμε όλα τα επόμενα χρόνια θα είναι στους μη προνομιούχους Έλληνες της επόμενης περιόδου και επομένως αυτή η αλληλοβοήθεια είναι πολύ κρίσιμη και ως έννοια, όπως η αλληλεγγύη και η στήριξη που πρέπει να την έχουμε μέσα από ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο έχει σήμερα τεράστια προβλήματα, πολύ μεγάλες “τρύπες”». «Έχετε δείξει ένα δρόμο τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία σας», κατέληξε ο κ. Χρηστίδης απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΤΑΥΦΕ, «και όλοι σήμερα σας δίνουν συγχαρητήρια, είναι όμως και ευθύνη ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν βαυκαλίζεται ότι τα κάνει όλα καλά, να διορθώνει λάθη του παρελθόντος, να αντιλαμβάνεται ανάγκες του μέλλοντος και να ασκεί πολιτικές που ακολουθούν αυτήν την αναγκαιότητα».
Με θερμά λόγια για το Μνημόνιο Συνεργασίας και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μίλησε η κα Κωνσταντίνα Ρετσινά, πρώην Πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ και νυν σύμβουλος του υφυπουργού Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητής Γιώργος Πιερράκος, επισήμανε πως «η Σχολή, μέσα από το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης, έρχεται να δώσει έμφαση στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος στηρίζεται από την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ένας πυλώνας κοινωνικής ασφάλειας, ένας πυλώνας που φέρνει την κοινωνική ειρήνη», είπε, και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη και της κυβέρνησης είναι μεγάλη, καθώς επίσης και η ευθύνη του Πανεπιστημίου, το οποίο πρωτοπορεί και έρχεται να συνδυαστεί με το Ταμείο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, στο σταυροδρόμι, θα λέγαμε, της ανάπτυξης».
Ο Σωκράτης Λάμπος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων – Συναφών Επαγγελμάτων – Κλάδων (ΠΟΙΕΦΣΕΚ) στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη κυβερνητική νομοθέτηση, που, όπως είπε, «φέρνει σε δύσκολη θέση τους ασφαλισμένους, οι οποίοι βλέπουν μπροστά τους ορατό το ενδεχόμενο να μην πάρουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι κίνδυνοι από την άρση της υποχρεωτικότητας επηρεάζει το μέλλον πολλών χιλιάδων ανθρώπων», σημείωσε και κατάληξε λέγοντας πως «ελπίζω η Πολιτεία έχει ευήκοα ώτα και θα ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα του Ταμείου».
Ο Νίκος Βαλιάνος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων Ελλάδος (ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ), επισήμανε ότι «το Ταμείο μας πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμο», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η άρση της υποχρεωτικότητας, ενώ απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, είπε χαρακτηριστικά ότι «έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση -μεταξύ άλλων- παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Ράνια Μπελτέ, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, Παύλος Νικολάου, εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διαχειριστές, επενδυτές, επιχειρηματίες του κλάδου του φαρμάκου γενικότερα, καθώς και ο Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του ΤΑΥΦΕ, ομ. καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης και το Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Παναγιώτης Αρτίκης.