Άδ. Γεωργιάδης: Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις εξετάσεις ασθενών με σοβαρές παθήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από 10 χρόνια παίρνει πίσω απόφαση για κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις, που ήταν του Μάκη Βορίδη.

Αναλυτικότερα από την επόμενη εβδομάδα αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις εξετάσεις ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Ήδη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε την σχετική απόφαση που διορθώνει αυτή την αδικία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  σε ανάρτησή στην πλατφόρμα Χ.

Να σημειωθεί εδώ ότι τους περιορισμούς αυτούς είχε επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργός Υγείας τον Μάκη Βορίδη.

Με βάση την απόφαση αυτή υπήρχαν όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους.

Χαρακτηριστικά η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη ανέφερε στο άρθρο 3 με τίτλο όρια και έλεγχοι συνταγογραφούμενων εξετάσεων τα παρακάτω:

Στα πλαίσια της σύννομης και αναγκαίας παραπομπής ασθενών για διαγνωστικές πράξεις και μέχρι την ολοκλήρωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων θεσπίζονται άμεσα οι κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες ορίζονται ρητά στο Παράρτημα Β, που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα αυτής. Η μη τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών από τους θεράποντες ιατρούς αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης. Επίσης και των ICD−10 που συνταγογραφήθηκαν από τον ιατρό και τα οποία κοινοποιούνται υποχρεωτικά από την ΗΔΙΚΑ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο εν λόγω ιατρός υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης σε σχέση με τo ICD−10.

Όλα τα παραπεμπτικά εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή από το σύστημα της ΗΔIΚΑ e−prescription. Σε αυτό το σύστημα ενσωματώνεται για κάθε ιατρική ειδικότητα, αριθμητικό όριο συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων, όπως αυτή έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ με τις προσθήκες και ανακωδικοποιήσεις που αναγράφονται στο Παράρτημα Γ της παρούσας, το οποίο αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει “δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο”. Το οριζόμενο αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι 4 (τέσσερεις) ημερολογιακές ημέρες μετά που με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μπορεί να επεκταθεί μέχρι 30 ημέρες. Προκειμένου να αποζημιώνονται οι εξετάσεις μπορεί με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ να ζητούνται από τους παρόχους με ηλεκτρονική υποβολή τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών εξετάσεων.

Εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και Έγχρωμοι Υπέρηχοι (Triplex) που βρίσκονται εκτός των ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν, μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ. Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό του ΠΕΔΥ, εάν η αξία τους υπερβαίνει τα εξήντα (60) ευρώ και εκτελούνται μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού. Απαγορεύεται η συνταγογράφηση, διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες, Κυτταρολόγους και Παθολογοανατόμους. Ιατρός με ιατρική ειδικότητα που δεν αναγράφεται στο παράρτημα Γ, δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης, ανεξάρτητα από το εάν έχει λάβει στο παρελθόν πιστοποίηση στο σύστημα και οι εξετάσεις που συνταγογραφεί δεν εγκρίνονται. Απενεργοποιούνται οι κωδικοί των διαγνωστικών εξετάσεων που αναγράφονται στο Παράρτημα Δ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης, από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ιατρούς άνευ ειδικότητας. Η παραπομπή γι΄ αυτές τις εξετάσεις πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς και για νοσήματα σχετικά με την ειδικότητά τους.

Όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται από τον ίδιο ιατρό (αυτο−παραπομπές) αποζημιώνονται, με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις κέντρων στα οποία εκτελούνται εξετάσεις που έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς που έχουν σχέση μετοχική ή εργάζονται ως υπάλληλοι ή συνεργάζονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το κέντρο.

Οι ιατρικές πράξεις, όπως οι ακτινοθεραπείες (ΕΟΠΥΥ−03) και οι Αγγειογραφίες (ΕΟΠΥΥ−01), που δεν αφορούν παροχή πρωτοβάθμιων αλλά δευτεροβάθμιων υπηρεσιών και φροντίδας υγείας αποζημιώνονται από τον ΚΑΕ 0673.

Οι αιτούμενες δαπάνες παρακλινικών εξετάσεων των Γενικών και Ειδικών ιδιωτικών κλινικών αποζημιώνονται από τον ΚΑΕ 0671.01.Β1. Επίσης δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας όπως ψηφοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφοποιημένες μαστογραφίες επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Σήμερα εκδίδω μια σημαντική υπουργική απόφαση που διορθώνει μια μεγάλη αδικία. Από την επόμενη εβδομάδα, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους. Όταν οι άλλοι φωνάζουν, εμείς καθημερινά κάνουμε έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηγή: healthreport.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις