Ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
Από το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.
Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.
Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως έχει εξαγγείλει ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα διενεργηθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και συζήτησαν την επέκταση του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την εφαρμογή του στον επισιτισμό και την εστίαση.
Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή των εργαζομένων για αυτόν, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ
μάρκετ, όπου από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους +61,2%.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από σήμερα επεκτείνουμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, προστατεύοντας ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Με το μέτρο αυτό, αφενός καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων και αμείβονται για αυτές, αφετέρου είναι σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».