Στην προσφορά online υπηρεσιών από τα φαρμακεία φαίνεται πως στρέφεται ο κλάδος παγκοσμίως σύμφωνα με έκθεση της Globe Newswire που δημοσιεύτηκε στις 02/10. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των χρόνιων παθήσεων, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η αναδυόμενη ζήτηση για κατ’ οίκον φροντίδα θα δώσει ώθηση στην παροχή υπηρεσιών του φαρμακείου απομακρυσμένα που «μεταφράζεται» στην online συμβουλευτική και αγορά φαρμάκων και στην αποστολή αυτών στο σπίτι. Το μειονέκτημα αυτής της τάσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι όμως η παρουσία περισσότερων παράνομων ιστοσελίδων με μη εγκεκριμένα και ασφαλή προϊόντα, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη σχετική νομοθεσία ανάμεσα στα κράτη.
Παράλληλα προβλέπεται ότι η αγορά των φαρμακείων θα επικεντρωθεί στην εξατομίκευση και στη βιωσιμότητα, με τους φαρμακοποιούς να επεκτείνονται σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, πέρα από τα «παραδοσιακά» προϊόντα φαρμακείου, ώστε να αποτελέσουν «οne-stop-shops», όπου οι καταναλωτές θα καλύπτουν διάφορες ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία τους. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να καθιερωθεί και η διενέργεια περισσότερων τεστ και εμβολιασμών μέσα στα φαρμακεία, ενώ άνθιση σημειώνουν και τα προγράμματα πιστότητας, τα οποία προσφέρουν στους καταναλωτές πιο οικονομικά συμφέρουσες λύσεις. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η αγορά των φαρμακείων εκτιμάται να φτάσει τα 2,4 τρισ. δολάρια το 2024 και θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία με ρυθμό 5% έως το 2035.
Μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών υγείας ζητά και η FIP για να βελτιωθεί η πρόσβαση στα φάρμακα
Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) σε πρόσφατη έκθεσή της με θέμα τον ρόλο των φαρμακοποιών στη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα, αναφέρεται στα νέα πεδία δραστηριοποίησης των φαρμακοποιών, ώστε να οι γνώσεις και η εμπειρία τους να φτάνουν σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία εστιάζει στη σημασία να παρέχουν τα φαρμακεία ένα μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών υγείας, καθώς είναι προσβάσιμοι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι, δίνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη χορήγηση ορμονών για αντισύλληψη χωρίς συνταγή, τη διενέργεια εμβολιασμών και τεστ (point–of–care testing). Επίσης, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας, τα κοινοτικά φαρμακεία αναπτύσσουν διαδικτυακές πλατφόρμες και υπηρεσίες τηλε-φαρμακευτικής που αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο», σύμφωνα με τη FIP, για τη βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και ιατρικές συσκευές.
Η έκθεση της Ομοσπονδίας παρουσιάζει ενδιαφέροντα case studies από την Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ εμπλεκομένων φορέων και παρόχων υγείας ώστε να βελτιώσουν την πρόσβαση τουλάχιστον στα λεγόμενα «κρίσιμα» φάρμακα (όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο Π.Ο.Υ.) και να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα, την ασφάλεια των φαρμάκων αλλά και τις οικονομικά πιο συμφέρουσες επιλογές. Επίσης να παρέχει ενημέρωση στους φαρμακοποιούς και στους υπευθύνους πολιτικών υγείας για την επίδραση που έχουν τα φαρμακεία στη δημόσια υγεία, καθώς και να καθιερώσει τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διασφάλιση της ποιότητας των βασικών φαρμάκων σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δείτε την έκθεση εδώ.
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr