Ένας στους τέσσερις ανθρώπους μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με θρομβωτικό επεισόδιο και να χρειαστεί ή να μην χρειαστεί νοσηλεία, επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο ΑΧΕΠΑ, Χρήστος Σαββόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στις 13 Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης 2024. Η θρόμβωση προκαλείται από τον σχηματισμό ενός θρόμβου (δηλαδή όταν πήζει το αίμα) μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα.
Θρόμβωση μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε αγγείο, ιστό ή όργανο του οργανισμού, σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαββόπουλος και εξηγεί: «Υπάρχουν δύο ειδών αγγεία, οι αρτηρίες και οι φλέβες. Αν η θρόμβωση γίνει στις αρτηρίες του εγκεφάλου, έχουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν είναι στις αρτηρίες της καρδιάς, τότε συμβαίνει το έμφραγμα κι εάν είναι στην περιφέρεια, έχουμε την περιφερειακή αρτηριακή νόσο. Αν ο θρόμβος γίνει σε φλεβικό στέλεχος, δηλαδή σε φλέβα, τότε έχουμε τη φλεβοθρόμβωση, που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε άκρο ή αν αποσπαστεί από εκεί και πάει στον πνεύμονα, τότε συμβαίνει η πνευμονική εμβολή. Ένας στους τέσσερις μπορεί να κάνει θρομβωτικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία μπορεί και όχι. Στους νοσηλευόμενους είναι πιο συχνό το σκέλος που έχει να κάνει με τη φλεβική θρόμβωση και γι’ αυτό χρειάζεται έντονη, γρήγορη κινητοποίηση και να μην είναι κατακεκλιμένοι».
Ποια είναι τα συμπτώματα της θρόμβωσης;
Όσον αφορά τα συμπτώματα της θρόμβωσης, ο κ. Σαββόπουλος σημειώνει ότι αυτά είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή του αγγείου, όπου συμβαίνει ένα θρομβωτικό επεισόδιο. «Αν ο θρόμβος είναι στον εγκέφαλο, ο ασθενής θα έχει συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου θα έχει διαταραχές στην κινητικότητα, στη μυική ισχύ -δηλαδή θα έχει μυική αδυναμία, θα έχει δυσαρθρία, μπορεί να επηρεαστεί η όραση, αν είναι στην περιοχή που είναι το κέντρο της όρασης. Εάν είναι στην καρδιά, θα έχει πόνο στο στήθος. Εάν είναι στην περιφέρεια, θα έχει ένα ωχρό άκρο, το οποίο θα πονάει. Εάν είναι στο πόδι, τότε υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο ποδιών και το πόδι που έχει το πρόβλημα θα είναι ψυχρό, ωχρό και θα πονάει πάρα πολύ. Εάν είναι στη φλέβα, εάν είναι πάλι στα άκρα, θα έχει κάνει φλεβοθρόμβωση ή θρομβοφλεβίτιδα, δηλαδή το άκρο θα είναι θερμό, κόκκινο και πρησμένο. Και αν ο θρόμβος αποσπαστεί από εκεί και πάει στον πνεύμονα και κάνει πνευμονική εμβολή, πάλι θα έχει πόνο , μπορεί να κάνει αιμόπτυση, μπορεί να έχει βήχα, λίγο πυρετό. Αυτά είναι τα πιο κοινά και τα πιο συνήθη συμπτώματα, που πρέπει να γνωρίζει κάποιος. Βεβαίως έχει μεγάλη σημασία να το προλάβουμε αυτό, γιατί το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν», εξηγεί ο κ. Σαββόπουλος.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη θρόμβωση;
«Για να αποφύγουμε τις θρομβώσεις στις αρτηρίες, ρυθμίζουμε όλους εκείνους τους παράγοντες κινδύνου που φθείρουν τα αγγείο, που φθείρουν το ενδοθήλιο, δηλαδή τον χιτώνα που είναι μέσα στο αγγείο. Η πίεση, το σάκχαρο, η χοληστερίνη, το κάπνισμα, η παχυσαρκία είναι οι παράγοντες κινδύνου. Για, δε, τη φλεβοθρόμβωση, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα τα οποία κάνουν επεμβάσεις ή είναι ακινητοποιημένα, φροντίζουμε να τους δίνουμε ηπαρίνες. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδιά τους, να μην είναι καπνίστριες, γιατί κι αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο στο φλεβικό δίκτυο. Και βέβαια υπάρχει και η συγγενής θρομβοφιλία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη κάποιου παράγοντα και όταν συμβεί επεισόδιο θρόμβωσης, ειδικά σε παιδική ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγξουμε και τους πρώτου βαθμού συγγενείς, μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχο, και να προλάβουμε την εκδήλωση θρομβωτικού επεισοδίου, με τη χορήγηση κάποιου αντιαιμοπεταλιακού ή αντιπηκτικού», σημειώνει ο κ. Σαββόπουλος.
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης, διοργανώνει, στις 13 Οκτωβρίου, ενημερωτική δράση σε συνεργασία με το ΜΕΤΡΟ. «Ετοιμάσαμε ένα Τ-shirt με τυπωμένο το μήνυμα “Αποφεύγω τη θρόμβωση, ΖΩ ΜΕ ΜΕΤΡΟ”, επιλέγοντας να μη τονίσουμε τη λέξη μέτρο ή Μετρό, για τη δράση μας αυτή. Το πρωί, στις 10.30, θα μοιράσουμε μαζί με τους φοιτητές μας ενημερωτικό υλικό για την ημέρα, σε κεντρικό σταθμό του ΜΕΤΡΟ της πόλης (Αγία Σοφία)», αναφέρει ο κ. Σαββόπουλος.
Στη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Σαββόπουλο καθώς και σύντομη ξενάγηση των πολιτών στις αρχαιότητες του συγκεκριμένου σταθμού του μετρό από αρχαιολόγο.
Η εκδήλωση θα κλείσει με ενημερωτική πορεία κατά μήκος της οδού Αγίας Σοφίας μέχρι την παραλία. Από την προηγούμενη (12 Οκτωβρίου) ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όλο το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό των επειγόντων θα φοράει τα ίδια μπλουζάκια, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Φ.