Την έντονη ανησυχία και απογοήτευση τους για την προϋπολογισθείσα δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθώς και την αγωνία τους για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών στα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα εκφράζουν οι επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή που εστάλη σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επιστολή έρχεται δύο 24ωρα μετά την αποστολή των πρώτων σημειωμάτων με τις υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Όπως έγραψε το News4Health, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, φθάνει το 83%. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μάλιστα, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.
Σκληρή ήταν και η ανάρτηση του Προέδρου του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου, προϊδεάζοντας για την επιστολή που θα ακολουθήσει.
«Και υπό αυτές τις συνθήκες, οι κρατούντες έχουν την προσδοκία ότι θα συνεχίσουν τα νοσοκομεία να προμηθεύονται φάρμακα και ότι θα έλθουν και νέα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα. Ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος αυτή τη φορά να μην καταλογίσουν ευθύνες στις εταιρείες για ότι μπορεί να ακολουθήσει, αλλά στην άστοχη και στρεβλή πολιτική τους για το φάρμακο», έγραφε.
Επιστολή: Οι εξελίξεις αντίθετες των δεσμεύσεων
«Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει, και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health η επιστολή.
Μάλιστα, επισημαίνουν στον Πρωθυπουργό ότι τόσο προεκλογικά όσο κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας τον περασμένο Απρίλιο, είχε ο ίδιος δεσμευθεί για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και βελτίωση της προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών.
«Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου», αναφέρουν τα μέλη του ΣΦΕΕ και προειδοποιούν πως υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη».
Διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική
Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, τα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, καταδεικνύουν «τη διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού».
Καθίσταται πλέον ξεκάθαρο «πως ένας “λανθασμένος” κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται», τονίζεται.
Τίθενται, λοιπόν, δύο βασικά ερωτήματα. Καταρχάς, πως είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του;
Κατά δεύτερον, αν η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα;
Τι πρέπει να γίνει
Ο ΣΦΕΕ τονίζει στην επιστολή πως είναι επιτακτική ανάγκη να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, που φαίνεται να επιδεινώνεται περαιτέρω.
Επαναξιολόγηση, όμως, «με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη».
Προειδοποιεί δε, πως «αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών».
Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται, δε, ότι «η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες».
Για αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ζητάει επείγουσα συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, για να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων και να βρεθεί άμεσα μια λύση .
Πηγή: news4health.gr