Τα επόμενα βήματα του συνεχιζόμενου αγώνα για την αλλαγή του νόμου 5078/2023 που καταργεί την υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ, οι κινήσεις και επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα και η σπουδαιότητα της συνεργασίας του Ταμείου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ζωντανής συζήτησης με τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ, που έγινε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι απαντήθηκαν δεκάδες ερωτήσεις ασφαλισμένων σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας.
Στη συζήτηση-ενημέρωση με τους ασφαλισμένους συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΥΦΕ, Σπύρος Κουκάκης, ο Σύμβουλος Διοίκησης και Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης και η Διευθύντρια Παροχών, Αθανασία Λαμπρινέα.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Σπύρος Κουκάκης, παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό για την ουσιαστικά εν κρυπτώ εμφάνιση του νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση, χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση, μέχρι την κατάθεση και ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα επίπεδα, από απεργία και κινητοποιήσεις σωματείων και εργαζομένων έξω από τη Βουλή μέχρι την παρέμβαση του κ. Κονιδάρη κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν το ΤΑΥΦΕ ζητώντας να αποσυρθούν οι διατάξεις που αίρουν την υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο Ταμείο, το εξισώνουν με το ομαδικά ασφαλιστήρια των ασφαλιστικών εταιρειών και φορολογούν για πρώτη φορά το εφάπαξ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το δικαίωμα στο εφάπαξ για περίπου 30.000 ασφαλισμένους στο ΤΑΥΦΕ.
Χαρακτηρίζοντας ως πρώτο θετικό βήμα τον έναν επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή του νόμου που έδωσε ο τότε υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μεταθέτοντας την εφαρμογή του για την 1/1/2026, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά οξύμωρο το υπουργείο πρώτα να νομοθετεί και μετά να ζητά μελέτη βιωσιμότητας, σκοπιμότητας και εφαρμογής, ώστε να αποδειχτεί αν όσα σχεδίασαν είναι εφικτά.
Στη συνέχεια ο κ. Κουκάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από το ΤΑΥΦΕ από την ψήφιση του καταστροφικού για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων νόμου έως σήμερα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μαζική ΓΣ του Ταμείου, τον Μάρτιο του 2024 και τις επισκέψεις υποψήφιων ευρωβουλευτών σχεδόν από όλα τα κόμματα στο ΤΑΥΦΕ, την αναλυτική ενημέρωσή τους και τη δέσμευση όλων ότι θα είναι συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα μας.
Τόνισε ότι ως ΔΣ έχουμε ζητήσει γνωμοδοτήσεις επί του νόμου από σημαντικές προσωπικότητες του νομικού κλάδου, καθηγητές Πανεπιστημίου και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όλοι συμφωνούν με τις αιτιάσεις μας και τα ζητήματα που εγείρουμε εδώ και 11 μήνες.
Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έκανε στην υπογραφή τον Ιούλιο του 2024 του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), που σηματοδοτεί τη σύμπραξη μεταξύ ενός ιστορικού ασφαλιστικού οργανισμού, όπως το ΤΑΥΦΕ, και του δεύτερου σε μέγεθος ελληνικού Πανεπιστημίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρότυπο, καινοτόμο και μοναδικό στη χώρα Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης, το οποίο μπορεί να προσφέρει σημαντική επιστημονική τεκμηρίωση και βοήθεια για το στόχο της απόσυρσης της διάταξης του νόμου 5078/2023 που αφορά στο ΤΑΥΦΕ.
Έχουμε τα εχέγγυα για να μας ακούσει η κυβέρνηση
Ο Σύμβουλος Διοίκησης και Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης, επισήμανε ότι «έχουμε ξεκινήσει έναν όμορφο αγώνα σε πλήρη συνεργασία με τους ασφαλισμένους μας και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική», σημειώνοντας πως «τα προβλήματα πρέπει να είναι ο κοινός τόπος για να επικρατεί το αυτονόητο και η κοινή λογική».
Ο κ. Κονιδάρης υπογράμμισε ότι «το 2013 πήραμε το Ταμείο με ελλείμματα 400 εκατ. ευρώ και την υποχρεωτικότητα» και παρέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα τη θετική του πορεία του ως σήμερα, αναφέροντας ότι:
- «Έχουμε αύξηση στους ασφαλισμένους κατά 27,3%.
- Εξαπλασιάστηκε η περιουσία του ΤΑΥΦΕ, από 35 εκατ. ευρώ στα περίπου 240 εκατ. ευρώ.
- Μειώσαμε το αναλογιστικό έλλειμμα κατά 53,4%, από το 35,2% στο 16,4%.
- Αυξήσαμε τον δείκτη αποθεματοποίησης κατά 3,73 φορές, από 19,3% στις 31 Μαΐου 2013, στο 72% το Δεκέμβριο του 2023.
Και όλα αυτά», συνέχισε ο κ. κονιδάρης, «χωρίς να μειώσουμε ούτε κατά ένα ευρώ το εφάπαξ από ό,τι προέβλεπε ο νόμος 4093. Και τι εισπράξαμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Κονιδάρης. «Ένα νόμο χωρίς διάλογο, χωρίς συνεννόηση, κυριολεκτικά από το πουθενά». «Για τα αποτελέσματα που πετύχαμε δεν θέλουμε μπράβο», τόνισε, «αλλά απαιτούμε να αφήσουν το Ταμείο μας να συνεχίσει να λειτουργεί».
Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΠΑΔΑ, σημείωσε ότι «θα έχουμε παράλληλες δράσεις για την κοινωνική ασφάλιση ειδικά στο χώρο του φαρμάκου. Είναι σχεδόν στο στάδιο ολοκλήρωσης», είπε, «οικονομοτεχνική μελέτη για το βέλτιστο σύστημα χρηματοδότησης του ΤΑΥΦΕ υπό το πρίσμα του νόμου 5078/2023», τονίζοντας ότι «εκπονούνται οι μελέτες που ζήτησε ο τότε υπουργός Εργασίας, δίνοντας τον έναν χρόνο παράτασης, αλλά πρέπει», τόνισε, «και η κυβέρνηση να τηρήσει το λόγο της και να ξαναδεί το ζήτημα. Μας το χρωστάει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης, «η πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών που ψήφισε τότε το νόμο και ο τότε υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, που έδωσε την παράταση για να γίνουν οι μελέτες. Όταν είναι έτοιμες οι μελέτες θα παρουσιαστούν στην κυβέρνηση και τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ και πιστεύουμε ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα για να μας ακούσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει την τροποποίηση του νόμου».
Αναπάντητα ερωτήματα
Η Διευθύντρια Παροχών του ΤΑΥΦΕ, Αθανασία Λαμπρινέα, σημείωσε αρχικά ότι ενώ το Ταμείο «περίμενε από τις εποπτικές αρχές την τελική έγκριση του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC), προκειμένου να μην πάμε σε κάθετες μειώσεις για τους ασφαλισμένους, αλλά σε μία προοδευτική απορρόφηση του ελλείμματος σε βάθος χρόνου, έρχεται με την ψήφιση του νόμου η βίαιη άρση της υποχρεωτικότητας ασφάλισης στο Ταμείο από 1/1/2026 και η βίαιη ανατροπή των πλάνων του Ταμείου, αναφορικά με το οικονομικό σύστημα και τη διαχρονική βιωσιμότητά του».
Επισήμανε ότι από την ψήφιση του νόμου, εξισώνεται το ΤΑΥΦΕ με Ταμεία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα Ασφάλισης, δηλαδή με επαγγελματικά Ταμεία προαιρετικής ασφάλισης και ασφαλιστικές εταιρείες και επιπρόσθετα έρχεται η Πολιτεία να φορολογήσει το εφάπαξ, παραθέτοντας τις συνέπειες ως εξής:
- Φορολόγηση του Εφάπαξ
- Φορολόγηση του εισοδήματος που δεν θα καταβάλλεται ως ασφαλιστική εισφορά
- Σύνδεση της κοινωνικής ασφάλισης με τον κίνδυνο των αγορών, ενώ η επιλογή του Ταμείου ήταν η παροχή να συνδέεται με την αύξηση της ασφαλιστικής βάσης και τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των εισφορών.
- Μεγαλύτερη μείωση της παροχής λόγω της άρσης της υποχρεωτικότητας».
«Με δεδομένη την έλλειψη ασφαλιστικής και αποταμιευτικής συνείδησης, την οικονομική στενότητα, αλλά και την δυσπιστία προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας και τις χορηγούμενες παροχές», τόνισε η κ. Λαμπρινέα, «έρχεται η Πολιτεία να κάνει προαιρετική την ασφάλιση, που σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής της ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων και ως εκ τούτου θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παροχής, την ώρα που το Ταμείο με την επιλογή οικονομικού συστήματος που είχε κάνει, πολύ σύντομα μετά την εφαρμογή του, θα ισοσκέλιζε το αναλογιστικό του έλλειμα».
Και κατέληξε με νόημα: «Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα: Ποιο το δημοσιονομικό όφελος και ποιο το όφελος για τους Ασφαλισμένους του φαρμάκου από τη νομοθέτηση, που ναρκοθετεί το εφάπαξ;».