Συντάξεις αναπηρίας: Αλλάζει αναδρομικά το καθεστώς – Τι προβλέπεται για όσους εργάζονται

Καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του 2024 η διάταξη που όριζε πως οι συνταξιούχοι αναπηρίας εφόσον εργαστούν ή αυτοαπασχοληθούν, χάνουν τη σύνταξη ή τις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπ. Εργασίας, επιλύεται το ζήτημα των εργαζομένων που δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας και δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να τη λάβουν, χωρίς να έχουν προηγουμένως διακόψει την εργασία τους.

Η εν λόγω διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο, σε όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργάζονται, δεν περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30%, όπως ίσχυε πριν από την εφαρμογή του μέτρου, αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς πάνω από 190.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει, μέχρι σήμερα, την απασχόλησή τους στη σχετική πλατφόρμα.

Νέα δήλωση για όσους απορρίφθηκαν

Η ρύθμιση που εισηγήθηκαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, προβλέπει ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ θα δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόληση τους, όπως απαιτείτο μέχρι σήμερα.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται η αναδρομική ισχύς της ρύθμισης, από 1/1/2024. Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους, οι οποίες έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της απασχόλησής τους, θα πρέπει να τις επαναϋποβάλουν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, ώστε αυτές να επανεξεταστούν με το νέο καθεστώς.

Στο εξής την δυνατότητα απασχόλησης χωρίς περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης θα έχουν και τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα υπολογίζεται πως 1.000 περίπου δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση από τις αρχές του έτους και είχε απορριφθεί (καθώς εργάζονταν), τώρα θα την υποβάλουν εκ νέου, προκειμένου να την λάβουν και μάλιστα με αναδρομικά ποσά.

Η κα Κεραμέως υπερασπίστηκε τη διάταξη στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «επιφέρουμε μία σημαντική θετική αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, με στόχο να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καλλιέργεια μιας συλλογικής νοοτροπίας ουσιαστικής ισότητας και ευκαιριών για όλους».

Τι προβλέπει η διάταξη

Όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις»:

Οι ασφαλισμένοι του e -Ε.Φ.Κ.Α. δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όσο χρονικό διάστημα πιστοποιούνται, ως άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν προσαύξηση εφόσον έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδο κύριας ασφάλισης:

α) τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης, ή

β) τουλάχιστον (5) έτη ή χίλιες πεντακόσιες (1.500) ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον (2) έτη ή εξακόσιες (600) ημέρες ασφάλισης εντός των τελευταίων 5 ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας ή πριν από το έτος έναρξης της αναπηρίας. Αν κατά τη διάρκεια των (5) αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια, ή ανεργία, ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των (5) ετών επεκτείνεται για ίσο χρόνο με αυτόν της επιδότησης ή συνταξιοδότησης,

γ) τουλάχιστον ένα (1) έτος ή τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του. Οι ανωτέρω τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε χίλιες πεντακόσιες (1.500) ημέρες ασφάλισης, με την προσθήκη εκατόν είκοσι (120)
ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του εικοστού πρώτου (21ου) μέχρι τη συμπλήρωση του τριακοστού πρώτου (31ου).

Η ισχύς των παραπάνω ανατρέχει την 1.1.2024. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την 1.1.2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής ασφαλιστέας απασχόλησης, επανυποβάλλονται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Πηγή: insider.gr / Αγγελική Μαρίνου

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις