Ημερίδα: Το Μέλλον του Εργατικού Δικαίου και της Κοινωνικής Ασφάλισης – Προκλήσεις και Προοπτικές

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ πραγματοποιήθηκε η εν θέματι σπουδαία για κάθε εργαζόμενο Ημερίδα με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Τραυλό-Τζανετάτο, Καθηγητή Εργατικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ομίλου Προβληματισμού για το Εργατικό Δίκαιο και την Κοινωνική Ασφάλιση που διοργάνωσε την Ημερίδα.

Εισηγήθηκαν οι καθηγητές:

  1. Για το Εργατικό Δίκαιο, ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας-Ο.ΜΕ.Δ.
  2. Για την Κοινωνική Ασφάλιση και ειδικά για την Επαγγελματική Ασφάλιση (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης-Τ.Ε.Α.), ο κ. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Η σύνθεση των προσκεκλημένων είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού συνυπήρξαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δικηγόροι-εργατολόγοι, εκπρόσωποι Οργανισμών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) κ. Χρήστος Νούνης, ο εκπρόσωπος των ασφαλισμένων στο Τ.Ε.Α. της ALPHA BANK σ.δ. Τάσος Γκιάτης, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο Τ.Ε.Α. EUROBANK Στάθης Χαρίτος (Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ.) και Ανδρέας Σωτηρόπουλος (Αναπλ. μέλος στο Δ.Σ.) και ο Σύμβουλος Διοίκησης και Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ, Γ. Κονιδάρης.

Ο πρόεδρος του Union Στ. Χαρίτος με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Γ. Αμίτση, Αγγ. Στεργίου, Δημ. Τραυλό-Τζανετάτο, Κ. Παπαδημητρίου, τον Σύμβουλο Διοίκησης και Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ, Γ. Κονιδάρη και τον Πρόεδρο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., Χρ. Νούνη

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών, αλλά και η συμμετοχή στην συζήτηση και τον προβληματισμό από την πλευρά των παρισταμένων δεν ήταν απλώς ενδιαφέρουσες, αλλά κυριολεκτικά καταλυτικές, αφού αποδείχτηκε το κοινό μέλλον του Εργατικού Δικαίου και των εργαζομένων και η μέγιστη ανάγκη προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων της εργατικής τάξης και της μισθωτής εργασίας.

Αναλύθηκε – ίσως για πρώτη φορά – δημόσια και με επιστημονική τεκμηρίωση η αξία της Επαγγελματικής Ασφάλισης, τόσο από τον εισηγητή κ. Άγγελο Στεργίου, όσο και από τις παρεμβάσεις του κ. Γαβριήλ Αμίτση (Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και του κ. Χρήστου Νούνη (Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.). Αναδείχθηκαν οι στρεβλώσεις και οι βλαπτικές μεταβολές του Νόμου 5078/2023 που «παγώνουν» την εξέλιξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και εξισώνουν ανεπίτρεπτα το καθεστώς των Ασφαλιστικών Εταιρειών που είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με αυτό των Τ.Ε.Α. που είναι πλήρως ελεγχόμενα και διαφανή Ταμεία Αποταμίευσης…

Παρέμβαση Στάθη Χαρίτου

Ζητήθηκε η τοποθέτηση και του παριστάμενου Προέδρου του Δ.Σ. του Union Eurobank, μέλους της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Τ.Ε.Α. EUROBANK Στάθη Χαρίτου, κυρίως, γιατί ήταν από τους πρώτους συνδικαλιστές που αγκάλιασε την ανάγκη ίδρυσης των Τ.Ε.Α., ήδη από την ψήφιση του Νόμου 3029/2002 όταν αυτή απετέλεσε τον δεύτερο πυλώνα της Ασφάλισης στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. κ. Χρ. Νούνης ανάμεσα
στους εκπροσώπους των ασφαλισμένων του Τ.Ε.Α. EUROBANK Στ. Χαρίτο και Αν. Σωτηρόπουλο

Ειδικότερα ήταν και ο πρώτος που συνεργάστηκε με την εργοδότρια Τράπεζα στην ίδρυση του Τ.Ε.Α. EUROBANK, μέσω Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ακολούθησε μόνο η ALPHA BANK) γεγονός που έδωσε σοβαρή νομική βάση αμφισβήτησης των αντισυνταγματικών διατάξεων του Νόμου 5078/2023, γι’ αυτό και ως Union Eurobank προσφύγαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με σκοπό να θεραπευθούν οι βλαπτικές μεταβολές που επιφέρει ο πιο πάνω Νόμος.

Η τοποθέτηση του σ.δ. Στάθη Χαρίτου κάλυψε όλα τα ως άνω ζητήματα με απόλυτη τεκμηρίωση, αλλά και προτάσεις που έγιναν αποδεκτές και από το «πάνελ» των ομιλητών, αλλά και από το ακροατήριο.

Το τελικό μήνυμα του ήταν για το Εργατικό Δίκαιο που δεν είναι απλώς κανόνες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και άρα απαραίτητη ρύθμιση μιας πολύ σοβαρής κοινωνικής σχέσης, αλλά είναι και στενά συνδεδεμένο με την οικονομική λειτουργία του Κράτους και των επιχειρήσεων με στόχο την προστασία της ίδιας, αλλά και των εργαζομένων, σε ένα πλαίσιο σ υ λ λ ο γ ι κ ή ς (και όχι ατομικής και κατά περίπτωση) εφαρμογής και δράσης των ρυθμίσεων του. Το Εργατικό Δίκαιο, τόνισε ο ομιλητής, ότι συνδέεται ρητά με την διεθνή πραγματικότητα και ενσωματώνει έστω και αργά για την Ελλάδα ζητήματα που αφορούν την προστασία της εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.). Η παρέμβαση του πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική όχι μόνο για τον έλεγχο και την εποπτεία με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, αλλά και για τα ζητήματα του Κοινωνικού Κράτους, όπου η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει ρυθμιστικά, όταν η εργοδοσία αγνοεί την ίση μεταχείριση και την δίκαιη ανταμοιβή.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις