Γεωργιάδης: Χρειάζονται επαρκή κίνητρα για την επιστροφή της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγελή, συμμετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση προέδρευσε ο Υπουργός Υγείας Ουγγαρίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Dr. Péter Takács, ενώ παρευρέθηκε και ο νέος Επίτροπος Υγείας, Oliver Varhelyi.

Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν:

1. Η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τα περιβάλλοντα χωρίς καπνό και αερολύματα

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας συνεχάρη τον νέο Επίτροπο Υγείας Oliver Valhery, για την ανάληψη των καθηκόντων του, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο του. Εν συνεχεία, σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των νέων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Ενημέρωσε πως στην Ελλάδα έχει καλυφθεί σημαντικό μέρος των προτεινόμενων από την νέα Σύσταση Σημείων, ήδη από το 2019, ειδικότερα σε ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας των ατόμων από το δευτερογενές κάπνισμα και ειδικά των ανηλίκων καθώς και στην εφαρμογή αυτής σε σημαντικό αριθμό εξωτερικών χώρων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας οφείλουν να προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και την αρχή της αναλογικότητας μέτρα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Λαμβάνοντας, δε, υπόψη την ευρεία επέκταση των προτεινόμενων μέτρων στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς πρότερη ανάλυση αντικτύπου, επεσήμανε ότι τα μορφολογικά, κλιματολογικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση για τον σχεδιασμό της εφαρμογής της. Για τους ανωτέρω λόγους τόνισε πως αν και η Ουγγρική Προεδρία έκανε εξαιρετική δουλειά στο να εξισορροπήσει το κείμενο, η Ελλάδα απέχει της ψηφοφορίας. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι ενόψει της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα (Tobacco Product Directive), προσβλέπουμε αυτή να προκύψει από εμπεριστατωμένη μελέτη επιπτώσεων και αξιολόγηση με ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων και εξελίξεων. Οποιαδήποτε αναθεώρηση της χωρίς να έχει γίνει η παραπάνω προετοιμασία, θα είναι βιαστική και δε θα επιτρέπει την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της Ε.Ε.

2. Aνταλλαγή απόψεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας υπό το φως της Έκθεσης Draghi

Eν προκειμένω, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μια πιο υγιή, ανθεκτική και ανταγωνιστική Ευρώπη, καθώς και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την έκθεση Draghi διότι ορθά επισημαίνει υστέρηση της Ε.Ε. σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική νομοθεσία και τη φαρμακοβιομηχανία, υπενθύμισε πως η Ελλάδα, παρά το μικρό της πληθυσμό (2% του πληθυσμού της Ε..Ε.), έχει ισχυρή φαρμακοβιομηχανία συμβάλλοντας με ποσοστό 12% επί του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Παρά ταύτα όμως υστερεί στην καινοτομία, σημειώνοντας πως ευελπιστεί πως αυτό θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, έκρινε ως εξέχουσας σημασίας τη συζήτηση επί της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας επαναλαμβάνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η Ένωση να ανακτήσει την ανταγωνιστική της πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο. Ζήτησε να δοθούν επαρκή κίνητρα στη βιομηχανία για να επιστρέψει στην Ευρώπη. Τάχθηκε υπέρ κόμβων καινοτομίας και εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου, υποδεικνύοντας πως η έκθεση Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας προσφέρει έναν σαφή και πειστικό οδικό χάρτη. Κλείνοντας, επεσήμανε πως βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της πολιτικής υγείας και της οικονομικής πολιτικής, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε ευθυγραμμίζοντας προτεραιότητές και προωθώντας ουσιαστικές αλλαγές υπέρ της καινοτομίας, προς όφελος των ευρωπαίων ασθενών.

3. Η έγκριση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την βελτίωση της Καρδιαγγειακής Υγείας και της ενίσχυσης της Δωρεάς Οργάνων και των μεταμοσχεύσεων

Ο Υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως και τα ως άνω Συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζοντας πως θα αποτελέσουν εφαλτήριο ενίσχυσης δράσεων και στους δύο αυτούς τομείς, ενώ ενημέρωσε για σχετικές δράσεις στη χώρα μας, με εστίαση στο εν εξελίξει Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ ενημερώθηκαν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το νομοθετικό πακέτο αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας, ενώ κατά το γεύμα εργασίας αντάλλαξαν απόψεις.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού είχε διμερείς συνομιλίες με την νέα Επίτροπο για την Ετοιμότητα, Διαχείριση Κρίσεων και την Ισότητα, Hadja Lahbib και την Υπουργό Υγείας της Πολωνίας, Izabela Leszczyna. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία έναντι κρίσεων με εστίαση στο έργο και τις δράσεις της Αρχής Ετοιμότητας και Αντίδρασης κατά κρίσεων της Ε.Ε., ΗERA σε σχέση με τα ιατρικά αντίμετρα, και στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Πηγή: news4health.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις