Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε συνάντηση που είχαν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιταχύνουν τη μετατόπιση της βιομηχανίας από την Ευρώπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν ” σε μια ταχεία και ριζική αλλαγή πολιτικής”.
Μετά την συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανίας με την επικεφαλής της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων EFPIA, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει ότι “σε έρευνα που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των εταιρειών μελών της EFPIA – στην οποία απάντησαν 18 διεθνείς μεγάλες και μεσαίες καινοτόμες εταιρείες – διαπιστώθηκε ότι το 85% των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικές δαπάνες (περίπου 50,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και το 50% των δαπανών για R&D (περίπου 52,6 δισεκατομμύρια ευρώ) ενδέχεται να κινδυνεύσουν. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 164,8 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2025-2029 στην επικράτεια της ΕΕ-27. Κατά τους επόμενους τρεις μήνες, οι εταιρείες που απάντησαν εκτιμούν ότι συνολικά 16,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% των συνολικών επενδυτικών σχεδίων, βρίσκονται σε κίνδυνο.”
Προσθέτει δε ότι “οι ΗΠΑ προηγούνται πλέον της Ευρώπης σε κάθε επενδυτικό δείκτη, από τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, την πνευματική ιδιοκτησία, την ταχύτητα έγκρισης έως τις ανταμοιβές για την καινοτομία. Τώρα, με την προσθήκη των δασμών, υπάρχουν ελάχιστα κίνητρα για επενδύσεις στην ΕΕ και σημαντικά κίνητρα για μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ.”
Για να ανακοπεί αυτή η “έξοδος” προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η EFPIA, απαιτεί άμεση δράση για:
1. Επίτευξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς της ΕΕ που να προσελκύει, να εκτιμά και να ανταμείβει την καινοτομία σύμφωνα με άλλες οικονομίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης των ασθενών
2. Ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρώπης
3. Υιοθέτηση ενός παγκοσμίως κορυφαίου ρυθμιστικού πλαισίου που ευνοεί την καινοτομία
4. Διασφάλιση της συνοχής της πολιτικής σε όλη την περιβαλλοντική και χημική νομοθεσία για την εξασφάλιση μιας ανθεκτικής αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού φαρμάκων στην Ευρώπη.”
Και καταλήγει στην ανακοίνωση της:
“Η καινοτομία έχει σημασία, έχει σημασία για τους ασθενείς, για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, για την ευρωπαϊκή οικονομία και ασφάλεια. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει σοβαρή δέσμευση να επενδύσει σε ένα παγκόσμιας κλάσης φαρμακευτικό οικοσύστημα, αλλιώς, στην καλύτερη περίπτωση, κινδυνεύει να μετατραπεί σε καταναλωτή της καινοτομίας άλλων περιοχών.”
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά βάσει πωλήσεων για όλες τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο με έδρα τις ΗΠΑ όσο και με έδρα την Ευρώπη. Τα φαρμακευτικά προϊόντα είχαν εξαιρεθεί από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, αλλά δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστούς δασμούς. Ενώ ανακοίνωνε τη σωρεία δασμών, ο Τραμπ προέβλεψε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν «εκκωφαντικά» στις ΗΠΑ, και προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, «έχουν να πληρώσουν έναν μεγάλο φόρο».
Οι εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχονται σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ (97,05 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Το 2021, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το 49,1% των παγκόσμιων φαρμακευτικών πωλήσεων έναντι 23,4% για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της EFPIA.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα να επιβληθούν δασμοί- αντίμετρα 25% σε μια σειρά αμερικανικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των ξηρών καρπών και των μοτοσικλετών.
Πηγή: news4health.gr