530 δισ. ευρώ κοστίζουν 5 ασθένειες στην Ευρώπη

Μια νέα έκθεση -από την R-Health Consult για την EFPIA– παρέχει μια ανάλυση των οικονομικών οφελών και των πλεονεκτημάτων για την υγεία από τις επενδύσεις σε πέντε βασικές μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs). Η έρευνα εξετάζει το εγκεφαλικό επεισόδιο, την ισχαιμική καρδιοπάθεια, τον διαβήτη τύπου 2, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τον καρκίνο του μαστού σε 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνει συστάσεις για τη μείωση της θνησιμότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση των επενδύσεων (ROI) για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική απόδοση επένδυσης (ROI) από στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, ενώ χρησιμοποιεί συγκεκριμένες πληροφορίες από μελέτες περιπτώσεων σε τρεις χώρες – Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία.  

Το 2023, οι πέντε μεγάλες μη μεταδιδόμενες νόσοι κόστισαν στην ΕΕ περίπου 530 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμούν με το 3,13% του συνδυασμένου ετήσιου ΑΕΠ της. Το άμεσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ήταν το μεγαλύτερο συνεισφέρον, που ανήλθε στο 60,5% του άμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής. Μέχρι το 2050, ο ετήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων NCD αναμένεται να φτάσει τα 7,4 εκατομμύρια, αύξηση 16% από τα σημερινά επίπεδα, με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 50% από το επίπεδο του 2023.

Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις ROI για παρεμβάσεις διαβήτη και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στην Πορτογαλία, καρδιαγγειακή φροντίδα στη Ρουμανία και ολοκληρωμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού στη Σουηδία.

Και τα τρία καταδεικνύουν αποτελεσματικά τα οφέλη των παρεμβάσεων υγείας τόσο για την υγεία των ασθενών και του πληθυσμού όσο και για την οικονομία. Δείχνουν πώς οι επενδύσεις στην έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση παρέχουν απόδοση επένδυσης (ROI) και, επιπλέον, πώς αυξάνονται τα οφέλη όσο νωρίτερα ξεκινούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ρουμανία: Μόνο τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσώπευαν πάνω από το 55% όλων των θανάτων το 2020

Στη Ρουμανία, η κλιμάκωση της φροντίδας για καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 107.000 ζωές μέχρι το 2050.

Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται, τουλάχιστον 1 ευρώ επιστρέφεται απευθείας στην οικονομία, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση αποδίδει από μόνη της.

Πορτογαλία: Έχει υψηλό επιπολασμό NCD και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη παγκοσμίως με 9,1%

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη και την αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για επιπλοκές προβλέπεται να σώσουν περίπου 8.700 ζωές μεταξύ 2023 και 2050.

Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την επένδυση σε καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, 1,4 ευρώ θα επιστρέφεται στην οικονομία.

Η κλιμάκωση αυτού του πακέτου παρέμβασης θα αποτρέψει περίπου 239.000 νέες περιπτώσεις επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Σουηδία: Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε 7.257 νέα κρούσματα και 1.456 θανάτους το 2023. Προβλέπεται να φτάσει σε 8.702 νέες περιπτώσεις (+20%) και 1887 θανάτους (+30%) ετησίως έως το 2050

Η παροχή ολοκληρωμένης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να επιστρέψει έως και 5 φορές την αρχική επένδυση απευθείας στην οικονομία.

Τομείς δράσης για τη διευκόλυνση των επενδύσεων

Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή και χρηματοδοτείται η υγειονομική περίθαλψη σε όλη την Ευρώπη και κάνει πέντε συστάσεις:  

  • Ενίσχυση του ρόλου της οικονομικής ανάλυσης και της αναδρομικής έρευνας στον προϋπολογισμό υγείας
  • Βελτιώστε τις οδούς των ασθενών για να εξασφαλίσετε την επιτυχή απορρόφηση της επένδυσης στην πρόληψη ασθενειών
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων υγείας και οικονομικών και αντιμετώπιση των προκλήσεων διακυβέρνησης για την ευθυγράμμιση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας με τις εθνικές προτεραιότητες
  • Να τοποθετήσετε την υγεία ως στρατηγική επένδυση
  • Προστασία και επέκταση των επενδύσεων στην υγεία και την καινοτομία, υπογραμμίζοντας τη χρηματοδότηση με στρατηγικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού.

Η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, δήλωσε: « Η επείγουσα αλλαγή πολιτικής θα εξασφαλίσει καλύτερη ιεράρχηση της πρόληψης και της θεραπείας αυτών των πέντε ασθενειών και θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επένδυση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους Ευρωπαίους».

Πηγές:
www.efpia.eu/

Πηγή: iatronet.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις