Σε μια κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, PIF Greece, ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ), ανακοινώθηκαν τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση του μηχανισμού clawback.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αρχικά, παραδέχτηκε ότι «το claw back στην φαρμακευτική δαπάνη είχε ξεπεράσει κάθε όριο», τόνισε ότι πλέον, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ανά έτος είναι μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το clawback σε όλες τις κατηγορίες μειώνεται, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.
Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε: «Στόχος μας κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακο που πρέπει να λάβει, όταν το χρειαστεί και το Κράτος να το πληρώσει στην τιμή που πρέπει».
Οι τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις
- Κανάλι μεταβατικής αποζημίωσης: Από το 2026, θα επιταχυνθεί η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.
- Διαχωρισμός της δαπάνης των Φαρμακείων Κοινότητας: Θα προστατευθούν τα γενόσημα και φθηνά φάρμακα, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και τη διαθεσιμότητα οικονομικών επιλογών για τους ασθενείς.
- Τριετές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Κυβέρνησης και Φαρμακοβιομηχανίας: Στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική αγορά, ενισχύοντας τη συνεργασία και την καινοτομία.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητα φάρμακα και τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. «Αν και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, οι καλές μας επιδόσεις αναγνωρίζονται από όλους και έτσι η επάρκεια σε κρίσιμα για τους ασθενείς φάρμακα εξασφαλίστηκε», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο κ. Γεωργιάδης.
Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονου διαλόγου τα τελευταία χρόνια, με τον μηχανισμό clawback να επιβαρύνει σημαντικά τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι νέες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και των παρόχων υγείας.
Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αυτών θα εξαρτηθεί από τη συνεχή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της φαρμακοβιομηχανίας και των φορέων υγείας, με κοινό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του υπουργού Υγείας:
«Όταν ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για δεύτερη φορά, στις 04 Ιανουαρίου 2024, το claw back στην φαρμακευτική δαπάνη είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Οι εταιρίες ανησυχούσαν, οι ελλείψεις φαρμάκων πλήθαιναν και η ανησυχία ήταν έκδηλη. Έλαβα την εντολή να το ελέγξω και ξεκίνησα μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Χθες στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου και με την συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, PIF Greece, ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ), αλλά και της Διοικήσεως των ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ, ΕΚΑΠΥ, πιστοποιήθηκε η επιτυχία των προσπαθειών μας. Η αύξηση της Φαρμακευτικής δαπάνης πλέον ανά έτος είναι μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, το claw back σε όλες τις κατηγορίες μειώνεται και οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Αν και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, οι καλές μας επιδόσεις αναγνωρίζονται από όλους και έτσι η επάρκεια σε κρίσιμα για τους ασθενείς φάρμακα εξασφαλίστηκε. Παρουσιάσαμε τρεις σημαντικές ακόμη μεταρρυθμίσεις, το κανάλι μεταβατικής αποζημίωσης που θα επιταχύνει την είσοδος καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά από το 2026, το σπάσιμο της δαπάνης των Φαρμακείων Κοινότητας ως προς την προστασία των γενοσήμων φθηνών φαρμάκων και το τριετές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Φαρμακοβιομηχανίας. Και οι τρεις αυτές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς, αλλά και στην επάρκεια σε φάρμακα.
Στόχος μας κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακο που πρέπει να λάβει, όταν το χρειαστεί και το Κράτος να το πληρώσει στην τιμή που πρέπει.
Πάμε πολύ καλά».
Πηγή: dailypharmanews.gr