Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα στους ΟΚΑ 1,78 δισ. ευρώ για φέτος και 1,31 δισ. ευρώ το 2023

Μειωμένο πλεόνασμα κατά 471 εκατ. ευρώ, σε σχέση με φέτος, στα 1,31 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2023, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Σύμφωνα με την πρόβλεψη για το 2022, το πλεόνασμα στους ΟΚΑ, δηλαδή στον ΕΦΚΑ κατά κύριο λόγο, θα ανέλθει στα 1,781 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο προσχέδιο δείχνουν ότι τόσο φέτος, όσο και το 2023, μεγάλο μέρος από το πλεόνασμα, προκύπτει από τα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Στο τέλος του 2022, τα έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή θα ανέλθουν στα 23,636 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,306 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 22,33 δισ. ευρώ όφελος από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η εκτίμηση που ενσωματώνεται στο προσχέδιο είναι ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το 2023, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 23,777 δισ. ευρώ. Το γεγονός όμως ότι ανάμεσα στο τελικό αποτέλεσμα του 2022 και στην εκτίμηση του 2023 η διαφορά είναι μόλις 141 εκατ. ευρώ περισσότερα, δείχνει ότι η απασχόληση δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφεται βελτίωση της απασχόλησης το 2023, σε σχέση με το 2022, μόλις κατά 0,2%, ενδεικτικό της περιορισμένης προσδοκίας που υπάρχει. Επίσης, δείχνει ότι το Οικονομικό Επιτελείο δεν προσβλέπει επιπλέον έσοδα στις ασφαλιστικές εισφορές από αύξηση μισθών, οι οποίοι μάλλον θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα. Ουσιαστικά,  αυτή η μικρή αύξηση στα έσοδα, προεξοφλεί το κέρδος από την αύξηση μόνο του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη προαναγγελθεί.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο δαπανών στους ΟΚΑ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διαπιστώνει ότι θα προκύψει αύξηση κατά 188 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών. Η μεταβολή αυτή προκύπτει εξαιτίας της μεγάλης αύξησης κατά 1,227 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης και πιο συγκεκριμένα, της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, από δύο αιτίες που είναι οι εξής:

α) Η αύξηση των συντάξεων που έχει προαναγγελθεί ότι θα δοθεί το 2023. Μια αύξηση που θα προκύψει με βάση τον συντελεστή του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους και η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε 830 εκατ. ευρώ.

β) Η προβλεπόμενη αύξηση του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων, που θα επιφέρει ανάλογα υψηλότερο αριθμό συνταξιούχων, άρα θα επιβαρύνει και τη συνολική δαπάνη.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις