Covid – 19: Παράταση στην πενθήμερη ειδική άδεια ασθενείας

Η χορήγηση της πενθήμερης ειδικής άδειας ασθενείας εργαζομένων λόγω Covid – 19, παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου του 2023. Για περιπτώσεις νόσησης παρατείνεται έως την ίδια ημερομηνία και η επιδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Για την άσκηση του δικαιώματος χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η ειδική άδεια ασθένειας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Η ειδική άδεια ασθένειας δύναται να παρατείνεται ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της άδειας από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, δεν ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ο εργαζόμενος υπάγεται για παροχές ασθένειας.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις