ΠΟΥ: Απειλή για την δημόσια υγεία η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί λοιμώξεις και έχει ως αποτέλεσμα να ευθύνεται για την πρόκληση περισσότερων από 33.000 θανάτων. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ. ), που κατατάσσει  την  μικροβιακή αντοχή στις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Η Ελληνική Εταιρία Έρευνας και  Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παραχώρησε συνέντευξη τύπου αναλύοντας τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα. Αφορμή γι’ αυτή την παρέμβαση είναι ότι η 18η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί σε Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών.

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για την ζωή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ECDC ) και του Π.Ο.Υ., η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε, μόνο το 2019, περισσότερους από 1,27 εκατομμύρια θανάτους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στον πληθυσμό της Ευρώπης είναι συγκρίσιμη με το άθροισμα των αρνητικών επιπτώσεων από λοιμώξεις όπως η γρίπη, η φυματίωση και το HIV/AIDS. Η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην αλόγιστη και λανθασμένη κατανάλωση αντιβιοτικών.

Η έκθεση στα αντιβιοτικά σχετίζεται με την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά . Η συνολική λήψη αντιβιοτικών σε έναν πληθυσμό, καθώς και ο τρόπος κατανάλωσης των αντιβιοτικών, έχει αντίκτυπο στην αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Την ίδια στιγμή, ενώ ο αριθμός των λοιμώξεων που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αυξάνεται, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η κλινική ανάπτυξη ενός νέου αντιβιοτικού.

Τα κεντρικά μηνύματα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι: «Μαζί στην Πρόληψη της μικροβιακής αντοχής. Ζητήστε Συμβουλή πριν πάρετε αντιβίωση. Η αποτελεσματική λειτουργία των αντιβιοτικών είναι η ευθύνη όλων».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις