Σε 6 δόσεις η εξόφληση για εισφορές λόγω παράλληλης απασχόλησης

Σε έξι μηνιαίες δόσεις, θα καταβληθούν οι εισφορές που οφείλονται από περίπου 50.000 μη μισθωτούς που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση και βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2021. Τα σχετικά ειδοποιητήρια, με το χρεωστικό υπόλοιπο θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους οφειλέτες, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 30η Δεκεμβρίου 2022. Σχετικό έγγραφο με οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Εν συνεχεία οι επόμενες πέντε δόσεις θα πρέπει να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, για να θεωρούνται εμπρόθεσμες. Η 6η και τελευταία δόση έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2023. Σε διαφορετική περίπτωση θα προστίθενται στους οφειλέτες πρόστιμα και  προσαυξήσεις.

Επισημαίνεται ότι, πρόκειται για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για την παράλληλη απασχόληση, που αφορούν το 2021 και απευθύνονται σε περίπου 250.000 ασφαλισμένους. Από αυτούς, το 20% περίπου θα έχει χρεωστικό υπόλοιπο και θα πρέπει να καταβάλλει πρόσθετες εισφορές.

Όλοι οι υπόλοιποι έχουν καλύψει τα ποσά που οφείλονται (2η ασφαλιστική κατηγορία ή 265 ευρώ το μήνα), μέσω των εισφορών που έχουν παρακρατηθεί από τις μισθωτές υπηρεσίες τους. Για όσους ασφαλισμένους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν. Αν πάλι υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε αυτό θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Τα σχετικά εκκαθαριστικά με τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών, θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις