Γενόσημα: Διπλάσιος ρυθμός αύξησης από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Διπλάσιο ρυθμό αύξησης (8,5%) καταγράφουν την φετινή χρονιά τα γενόσημα φάρμακα σε σχέση με τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα (4,1%). Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν αύξηση γενόσημων στα καρδιολογικά σκευάσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τέσσερις πρώτες κυρίαρχες θεραπευτικές κατηγορίες, η συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρεί τη δυναμική της καθώς κατέχει μερίδιο τη τάξης του 71%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, το νευρικό σύστημα και τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος

Συνολικά οι τέσσερις αυτές κατηγορίες στο 12μηνο Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022, έκαναν τζίρο της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6%.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι αυτή που περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.

Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 795 εκατ. ευρώ, που είναι σημαντικά αυξημένη κατά περίπου 8%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 23,5%.

Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, που σημείωσαν τζίρο αξίας 721 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3%. Το μερίδιό της στη συνολική αγορά έφτασε το 21,3%.

Η τρίτη κατηγορία, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο περίπου 13,3%.

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 434 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν αυξημένη κατά 2% και κατέχει μερίδιο στην αγορά 12,8%.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις