Ρύθμιση ΕΦΚΑ: Εξόφληση χρεών σε 24 δόσεις με υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων

Ξεκίνησε από τον ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση με τις 24 δόσεις αποπληρωμής. Ο διπλασιασμός των μηνιαίων δόσεων που έως τώρα ήταν 12, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ, εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά το πλήθος των οφειλετών που θα επιλέξουν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση.

Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao), αφορά μόνο τους οφειλέτες που επιλέξουν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Προϋπόθεση είναι η  πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Ειδικά όμως οι οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί στην ρύθμιση των 12 δόσεων και επιθυμούν να εξοφλήσουν το χρέος τους, αξιοποιώντας την βελτιωμένη συνθήκη των 24 δόσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να το πράξουν μεταβαίνοντας στην αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΕΦΚΑ, σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν την καταβολή των μηνιαίων δόσεων που έχουν αποδεχθεί. Παράλληλα, με την χρήση 24 δόσεων αποπληρωμής, εναρμονίζεται το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών με το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με ξεχωριστή διάταξη στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (ν.4997/22), η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών παύει υπό όρους για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση τήρησης της ρύθμισης στο δικαστήριο. Διευκρινίζεται ότι οι σχετικές υποθέσεις τίθενται στο αρχείο και ανασύρονται με εισαγγελική διάταξη σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρηθεί.

Το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία όπως προκύπτουν από την γ’ έκθεση του ΚΕΑΟ, ανέρχεται σε 45,46 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,03 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 836.805 για οφειλές ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Από αυτές, μόνο ενεργές ήταν 356.208 ρυθμίσεις, με το χρέος που μένει να εξοφληθεί να ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 480.597 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Ειδικά όμως στην περίπτωση των 12 δόσεων, ενεργές ήταν την ίδια περίοδο 97.559 ρυθμίσεις, με συνολικό χρέος που είχε τακτοποιηθεί να ανέρχεται στα 578.464.108 ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, είναι ότι με τις νέες, διπλάσιες δόσεις, είναι εφικτό να προσεγγίσει τις 250.000 ο αριθμός των οφειλετών που θα επιλέξουν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Άρα θα αυξηθεί κατά πολύ και το ρυθμισμένο χρέος, αντίστοιχα.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις