Πληρωμές Χριστουγέννων: Καταβολή συντάξεων και επιδόματος ακρίβειας 20 – 23 Δεκεμβρίου

Πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, 20 -23 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, αλλά και να χορηγήσει το επίδομα ακρίβειας. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το συνηθισμένο, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι περισσότεροι από 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, μιας και ακολουθούν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Ειδικά για τις συντάξεις, πρέπει να τονιστεί ότι με τις καταβολές του Ιανουαρίου, θα δοθούν και δύο διαφορετικές προγραμματισμένες αυξήσεις: Η πρώτη προκύπτει από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη από την αναδρομική εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης για συντάξεις με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο από 30 έτη.

Ακριβέστερα, το τελικό πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Την Tετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι θα υπάρξουν 912.644 ωφελούμενοι. Από τα 2.634.786 συνταξιούχων, θα καταγραφεί αύξηση στην σύνταξη από το εν λόγω μέτρο, στο 34,63% του συνόλου. Μια αύξηση όμως που αφορά ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από συντάξιμες αποδοχές. Έτσι, το όφελος υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από 1-6 ευρώ για εισοδήματα 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, η αύξηση που θα προκύψει από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθετήθηκαν με το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), αφορά 231.655 συνταξιούχους (8,79% του συνόλου). Η αύξηση χορηγείται σε πέντε ετήσιες δόσεις και το 2023 θα δοθεί η τέταρτη εξ αυτών. Συνολικά, κατά μέσο όρο η αύξηση αυτή αποφέρει όφελος στους συνταξιούχους που κυμαίνεται στα επίπεδα των 8 ευρώ.

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, που προγραμματίζεται να καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου, θα δοθεί σε 1.206.624 συνταξιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 45,79% του συνόλου. Η καταβολή θα γίνει σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια που θέσπισε το Οικονομικό Επιτελείο, από τα οποία προκύπτει ότι τελικοί δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, μεγαλύτερο από 800 ευρώ.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις