Αλλάζει ο τρόπος προμηθειών φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία – Παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας

Αλλάζει το υπουργείο Υγείας, εντός του 2023, τον τρόπο προμηθειών φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Παράλληλα θα δοθεί το δικαίωμα στις φαρμακευτικές εταιρείες, να μπορούν να αυξήσουν τις τιμές φτηνών σκευασμάτων ώστε να περάσουν στην αρνητική λίστα δηλαδή να μην αποζημιώνονται.

Οι βασικές κινήσεις της Κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου αναμένονται για τις επόμενες ημέρες. Είναι οι εξής:

  • Έκδοση Υπουργικής Απόφασηςη οποία θα δίνει κίνητρο σε φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω αύξησης της τιμής φτηνών σκευασμάτων, να περάσουν στην αρνητική λίστα δηλαδή να μην αποζημιώνονται.
  • Αλλαγή στον τρόπο προμηθειών φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία, μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Παράλληλα προωθείται και η χρηματοδότηση ενός νέου προϋπολογισμού που θα αφορά στα πλέον καινοτόμα φάρμακα, διεκδικώντας ένα  ξεχωριστό κονδύλι από το Κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου»: «Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων η φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της. Αυτά που πήραμε το 2021 είναι μεγάλη επιτυχία για το κράτος να κλείνει κλειστούς προϋπολογισμούς 920 εκ. με εκπτώσεις 450 εκ. και προφανέστατα δεν μπορεί να πάει παραπάνω ως προς την πίεση των εταιρειών. Μιλώντας ρεαλιστικά υπάρχουν δύο επίπεδα: το ένα είναι η αύξηση του προϋπολογισμού που ήδη συζητάμε αλλά και το ότι οι καινοτόμες καλές θεραπείες θα πρέπει να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις έχουν ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή το 2023 θα δοθεί έμφαση στο να λαμβάνουν οι ασθενείς τις θεραπείες που χρειάζονται και σε μια πιο εξορθολογισμένη διαδικασία ώστε να υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον της εταιρείας να φέρει τη θεραπεία στο χώρα μας».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις