Η καθυστέρηση στην έκδοση των σημειωμάτων clawback από ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις φαρμακευτικές εταιρίες. Με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, εκπρόσωποι των εταιριών περιγράφουν το πρόβλημα της υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη και καταθέτουν προτάσεις ώστε να επιλυθεί.
Τονίζεται ότι η καθυστέρηση έκδοσης των σημειωμάτων σημαίνει αδυναμία τεκμηριωμένης πρόβλεψης και κατ΄ επέκταση αδιαφάνεια, ενώ παράλληλα επηρεάζει την καθημερινή επιχειρηματική λειτουργία. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως είναι ειδικά η αδιαφάνεια που συνοδεύει τις διαδικασίες που προκαλεί έντονη δυσφορία και ανασφάλεια στις τοπικές και διεθνείς διοικήσεις των εταιρειών.
Έχουν υπάρξει σημαντικές μεταβολές στη δαπάνη και στην κατανομή του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού αλλά και μετατοπίσεις βαρών μεταξύ των κατηγοριών, που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Παράλληλα, η αναδρομική ισχύς των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών ΦΕΚ, περιπλέκουν τους υπολογισμούς.
Οι προτάσεις των επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει, είναι οι εξής:
- Περιορισμός της αναδρομικότητας των διαπραγματεύσεων στο τρέχον κάθε φορά εξάμηνο.
- Ταχύτερη έκδοση των ΦΕΚ, με το χρόνο να μετρά από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και όχι από την υπογραφή της σύμβασης.
- Την υποχρεωτική έκδοση των σημειωμάτων μέσα στο επόμενο τρίμηνο από το τέλος τους εξαμήνου.
- Επιπλέον στελέχωση και βελτίωση των μηχανογραφικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα, αλλά και της ΕΚΑΠΥ για τα Νοσοκομεία.
- Δημιουργία επίσημου καναλιού επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας ή τους φορείς του, ώστε να πραγματοποιείται ενημέρωση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες σε μηνιαία βάση, για την εξέλιξη της δαπάνης και τις αιτίες υπέρβασης αυτής.