Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για να περιοριστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα

Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε εμβόλια (26 κωδικοί), από 14 Μαΐου και μετά, επέβαλλε με απόφασή του ο ΕΟΦ. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα φάρμακα παραμένει, καθώς διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν να απουσιάζουν οι αντιβιώσεις.

Τα ελλείποντα ανέρχονται σε 180, ενώ τα φάρμακα που είναι σε ελεγχόμενη διαθεσιμότητα, δηλαδή διατίθενται μικρότερες ποσότητες από τις ζητούμενες, φτάνουν τα 700. Τα τελευταία αποφέρουν περίπου το 40% των εσόδων στις φαρμακαποθήκες.

Ως αποτέλεσμα των απαγορεύσεων που ισχύουν για τις παράλληλες εξαγωγές, οι τελευταίες γράφουν αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 60%.

Στον κατάλογο που εξέδωσε ο ΕΟΦ, περιλαμβάνονται 26 κωδικοί εμβολίων, μεταξύ των οποίων είναι αυτά για την ηπατίτιδα Α και Β, για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την ερυθρά, την ανεμευλογιά, τον έρπητα ζωστήρα.

Ο ΕΟΦ έχει ενημερωθεί σχετικά, για την πορεία των εμβολίων, καθώς είχε ζητήσει με επιστολή του, όλες οι φαρμακαποθήκες να του καταθέσουν τα αποθέματα που έχουν σε εμβόλια.

Όσον αφορά τα φάρμακα της κοινότητας, από τους 135 κωδικούς, οι 54 είναι σε σχετική επάρκεια και οι 81 σε γενική έλλειψη ή στέλνουν ελάχιστα τεμάχια, όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν καλύπτεται η ζήτηση.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις