Εθελοντική αιμοδοσία από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει, στις 7 Ιουνίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε συνεργασία με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), από τις 14:00 έως τις 18:00 και είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς. Σύμφωνα με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός, συνεπώς όλοι μπορούν να αιμοδοτήσουν.
«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε όλοι την αιμοδοσία του Συλλόγου. Τις αιμοδοσίες έχουμε την ευχέρεια να τις προγραμματίσουμε. Το πότε όμως θα έχουμε ανάγκη για αίμα ούτε να το προγραμματίσουμε μπορούμε, ούτε και να το προβλέψουμε. Για το λόγο αυτό, ας μην λείψει κανένας από την αιμοδοσία», δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, Αθανάσιος Αλειφτήρας.

Οδηγίες για αιμοδότες

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
-Να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους είτε τον ΑΜΚΑ είτε την αστυνομική ταυτότητά τους.
-Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι, πρέπει να έχουν φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία αλλά όχι μεσημεριανό (καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Δεν πρέπει να είναι νηστικοί ούτε να έχουν παραλείψει το πρωινό.
– Δεν πρέπει να βρίσκονται υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα τους αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι έχουν υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν υπερχοληστεριναιμία.
– Όσοι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόψουν 3-4 μέρες πιο πριν.
– Όσοι είναι υπό αγωγή για υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβουν το χάπι τους . Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
– Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
– Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι (6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
– Επίσης πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
– Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε απορίες.
– Την ημέρα της αιμοδοσίας ο αιμοδότης πρέπει να πιει πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις