Στα 44 δισ. δολάρια το κέρδος από τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Αυξάνονται διαρκώς τα κέρδη από τις πωλήσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Η φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk εισήχθη σε μια νέα, μεγάλη αγορά, με τα σκευάσματα Saxenda και Wegovy καθώς τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας πρόκειται να αποκομίσουν περί τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις έκθεσης του Bloomberg Intelligence, οι πωλήσεις επώνυμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον προσαρμοσθούν οι «κίνδυνοι», έως το 2030. Όπως τονίζει, πρόκειται για μια σημαντική άνοδο μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αγοράς που αξίζει πέρυσι η αξία της ανέρχονταν σε μόλις 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως σχεδόν το 70% του συνολικού αυτού ποσού θα προέλθει από τις ΗΠΑ, αναμένοντας βραδύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και έκπτωση περί το 20% στις τιμές σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η μελέτη του Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι στην αγορά πρόκειται να κυριαρχήσει το Saxenda της Novo Nordisk και, πιο συγκεκριμένα, το νεότερο φάρμακο Wegovy με βάση τη σεμαγλουτίδη, καθώς και το tirzepatide της Eli Lilly.

Το φάρμακο της Eli Lilly, το οποίο λειτουργεί ως διπλό GLP-1/GIP (γλυκοζοεξαρτώμενο ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο), κυκλοφορεί επί του παρόντος με την επωνυμία Mounjaro για τον διαβήτη, αλλά πιθανότατα σύντομα θα λάβει ένδειξη για την παχυσαρκία, με πιθανή κυκλοφορία του στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024.

«Αναμένουμε ότι η Novo Nordisk και η Eli Lilly θα κυριαρχήσουν με μερίδια 54% και 46% αντίστοιχα στην αγορά, ενώ οι συνεισφορές από λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας είναι αμελητέα», όπως δηλώνει ο κ. Michael Shah, ανώτερος αναλυτής, στην έκθεση του Bloomberg Intelligence.

Παρόλα αυτά, ολοένα και περισσότερα φάρμακα βρίσκονται στον «ορίζοντα» και θα μπορούσαν να μεταβάλλουν αυτές τις εκτιμήσεις.

«Οι εξελίξεις των αγωγών, όπως τα δια του στόματος GLP-1 από τη Lilly και την Pfizer, και τα φάρμακα διπλού και τριπλού συνδυασμού Amgen και Lilly ενισχύουν αυτή μας την άποψη», σημειώνει ο κ. Shah στην έκθεση.

Η νεότερη κατηγορία φαρμάκων από την Novo Nordisk και τη Eli Lilly είναι ενέσιμα, αλλά και οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται στην παραγωγή φαρμάκων από τον στόμα. Η Pfizer, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, ερευνά τη χορήγηση του υπό ανάπτυξη danuglipron μόνο από το στόμα. Πρόκειται για έναν αγωνιστή GLP-1R μικρού μορίου και τα δεδομένα σε πρώιμο στάδιο είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Shah «Η άνευ προηγουμένου ζήτηση για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με την ισχυρή επανεκκίνηση του Wegovy, το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς για μελλοντικές κυκλοφορίες, στηρίζει την αναβαθμισμένη μας άποψη για τις πωλήσεις για την αγορά. Το προηγούμενο σενάριο μας, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, απαιτούσε πωλήσεις 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παχυσαρκία έως το 2030»

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις