Σημαντική αύξηση καταγράφει ο κύκλος εργασιών για τα ιδιωτικά φαρμακεία, ένδειξη πως κινούμαστε σε χρονιά – ρεκόρ. Η δραματική άνοδος των ιώσεων κατά τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά και οι νέες και πιο ακριβές θεραπείες, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας μελετών IQVIA για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η αγορά των φαρμάκων το 12μηνο 1/4/2022-31/3/2023, διαμορφώθηκε στα 4,55 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο που είχε προηγηθεί.
Την ίδια στιγμή με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία από πλευράς όγκου, διακινήθηκαν κατά περίπου 3,5% περισσότερες συσκευασίες φαρμάκων.
Η συγκεκριμένη αγορά δεν περιλαμβάνει τα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία αλλά και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που διακινούνται κυρίως από τα ειδικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει σκευάσματα που δίνονται με συνταγή αλλά και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αναλγητικά.
Όσον αφορά στις κατηγορίες φαρμάκων, το συγκεκριμένο διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση 2,3% στα φάρμακα προστατευμένης πατέντας από πλευράς όγκου και 7,5% από πλευράς αξίας. Στα γενόσημα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 7,4% στον όγκο η οποία συνοδεύτηκε με σημαντική αύξηση 10,3% σε αξία. Επίσης τα off patent δηλαδή «επώνυμα» φάρμακα τα οποία έχουν χάσει όμως την πατέντας τους, σημείωσαν αύξηση 2,4% σε αξία και 2,6% σε όγκο.
Σύμφωνα με την μελέτη, συνολικά στο εν λόγω 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη), απορρόφησαν το περίπου 59% της αγοράς σε αξίες (30% με προστασία πατέντας και 29% τα off patent) και τα γενόσημα το 23% της αγοράς. Από πλευράς όγκου, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας σκευάσματα απορρόφησαν το 8% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 37% και τα γενόσημα το περίπου 34%.
Από τα 4,55 δισ. ευρώ στο εξεταζόμενο 12μηνο τα πρωτότυπα (on και off patent) αυξήθηκαν στα περίπου 2,41 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ και τα γενόσημα αυξήθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ. Περίπου στα 925 εκατ. ευρώ από 895 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των λοιπών προϊόντων.