Σε χάπι το Ozempic το φάρμακο ενάντια στο διαβήτη που βοηθάει και στην απώλεια βάρους

Το Ozempic, το φάραμακο ενάντια στο διαβήτη, θα χορηγείται εφεξής και σε χάπι, αντί ένεσης. Πρόκειται για το φάρμακο που αξιοποιείται και για την απώλεια βάρους και γι’ αυτό παρουσιάστηκαν δύο κλινικές δοκιμές, σε επιστημονικά συνέδρια της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, όπως μεταδίδει το NBC, οι οποίες παρουσιάζουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι εταιρείες όσον αφορά την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου σε μορφή χαπιού.

Η Novo Nordisk παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας από του στόματος εκδοχής της σεμαγλουτίδης – της δραστικής ουσίας που εμπεριέχονται στα Ozempic και Wegovy – για απώλεια βάρους σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα και δεν έχουν διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή φάσης 3 έχασαν το 15% του σωματικού τους βάρους, κατά μέσο όρο, μετά από 68 εβδομάδες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο The Lancet.

Η απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε κατά την κλινική δοκιμή ήταν ίση με αυτή που ανέφερε η εταιρεία σε κλινικές δοκιμές με άτομα που έκαναν εβδομαδιαία ένεση σεμαγλουτίδης την ίδια χρονική περίοδο.

Αυτό όμως πιθανότατα δεν θα βγει στην αγορά φέτος. Η Erika Arcieri, εκπρόσωπος της Novo Nordisk, είπε όμως ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον FDA μέσα στο 2023.

Και η εταιρεία Eli Lilly παρουσίασε αποτελέσματα για ένα φάρμακο απώλειας βάρους το οποίο χορηγείται από το στόμα. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο έχασαν κατά μέσο όρο 9,4% έως 14,7% του σωματικού τους βάρους, ανάλογα με τη δόση, μετά από 36 εβδομάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 2, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις