Εργατικά ατυχήματα: 84 στο α’ εξάμηνο – Έρχεται «μαύρο» ρεκόρ για φέτος

«Μαύρο» ρεκόρ έρχεται φέτος στη χώρα, καθώς στο α’ εξάμηνο έχουν καταγραφεί 85 εργατικά δυστυχήματα! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), ενώ το 2022 θεωρήθηκε χρονιά έκρηξης και πολλαπλασιασμού των εργατικών δυστυχημάτων με την καταγραφή 104 νεκρών εργαζομένων, το 2023 είναι πιθανό να πάει ακόμα χειρότερα. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023 το εύρημα της έρευνας είναι συγκλονιστικό, καθώς 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν ήδη στη δουλειά τους, στοιχείο που μας οδηγεί σε νέα κλιμάκωση.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, Πρόεδρος στον ΟΣΕΤΕΕ αλλά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, «την εβδομάδα που μας πέρασε πίσω από τη δημοσιότητα που δόθηκε στο τραγικό συμβάν του νέου μάγειρα που κάηκε, όταν σε τουριστική επιχείρηση της Κρήτης έπεσε το καυτό λάδι της κατσαρόλας που κουβαλούσε στο πρόσωπό του και στις εργασιακές συνθήκες του σερβιτόρου στη Ρόδο, που περπατούσε μέσα στη θάλασσα σε βάθος 1,5 μέτρου για να σερβίρει, εξελίχθηκαν εκατοντάδες άλλες  ιστορίες με δραματικότερες αυτές των τριών εργατικών δυστυχημάτων που συνέβησαν στον νομό Θεσσαλονίκης και κόστισαν τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας».

Η Ομοσπονδία παραθέτει παρακάτω και κάποια άλλα χρήσιμα στοιχεία.

  • Το 2018 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά, το 2021, 31 (ΣΕΠΕ), ενώ το 2022, 104 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν (ΟΣΕΤΕΕ). Το 2023 κυλά εφιαλτικά, καθώς ήδη το 1ο εξάμηνο έχουμε φθάσει τους 85 νεκρούς εργαζόμενους (ΟΣΕΤΕΕ), οδεύοντας σε πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.
  • Με αφορμή το  βίντεο του εργαζόμενου που κινείται μέσα στη θάλασσα για να παραδώσει την παραγγελία του, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει τη δημιουργία γραφείου τεχνικής επιθεώρησης στη Ρόδο, γεγονός αδιανόητο σε μία περιοχή τόσο υψηλής οικονομικής δραστηριότητας (κατασκευαστικής το χειμώνα, τουριστικής το καλοκαίρι). Είναι αβέβαιο αν ο Επιθεωρητής Εργασίας  έχει φτάσει μέχρι αυτή τη στιγμή για τον “επιτόπιο” έλεγχο από τον Πειραιά στη Ρόδο.
  • Επιπλέον δεν νοείται εργασία στη θάλασσα δίχως στολή, ενώ οι εργαζόμενοι στις παραλίες (και στα χωράφια) απαραιτήτως πρέπει να φορούν παπούτσια, ανοιχτόχρωμα ρούχα, γυαλιά και καπέλα ηλίου. Απαραιτήτως επίσης πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα σε σκιερό μέρος, ενώ η χρήση αντηλιακού και η κατανάλωση νερού απαιτείται να είναι συχνή.
  • Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο Εργαλείο Διαδραστικής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Oira) για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU- OSHA). Δεν γνωρίζουμε αν έχει σταλεί στους τελικούς αποδέκτες που είναι οι επιχειρήσεις.

·        Νομικά τα ζητήματα ΥΑΕ υπό θερμική καταπόνηση και σε περιόδους καύσωνα, ρυθμίζονται από τις γενικές διατάξεις και από μία εγκύκλιο η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο. Στη χώρα μας λόγω κλιματολογικών συνθηκών και σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων είναι απαραίτητο ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις