ManpowerGroup: Πράσινη Επανάσταση στην απασχόληση

Το 70% των εργοδοτών παγκοσμίως και το 68% στην Ελλάδα αναφέρουν ότι ήδη πραγματοποιούν προσλήψεις ή σχεδιάζουν να πράξουν κάτι ανάλογο, εστιάζοντας σε πράσινες θέσεις εργασίας. Έρευνα της ManpowerGroup αναφέρεται στην «πράσινη μετάβαση», ως αποτέλεσμα του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι την επόμενη πενταετία, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες (55%), εκτιμούν ότι θα γίνουν πάρα πολλές επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό, αλλά και σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG). Μάλιστα, θα είναι τόσες, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν την τεχνολογία κι άλλες μεγάλες τάσεις. Έως το 2030 η πράσινη μετάβαση αναμένεται να δημιουργήσει έως 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενδιαφέρον για «πράσινες» θέσεις εργασίας, εντοπίζεται σε όλους τους κλάδους. Ειδικά στην Ελλάδα η πρώτη θέση ανήκει στην κατηγορία ανθρώπινο δυναμικό (40%), ως προς τις προσλήψεις, για να ακολουθήσουν η Βιομηχανία και η Παραγωγή (30%), η Πληροφορική και τα Δεδομένα (28%). Η πεντάδα συμπληρώνεται με της Πωλήσεις και Μάρκετινγκ (27%) και την Μηχανική (21%).

Πάντως, παρά την υψηλή ζήτηση, το 94% των επιχειρήσεων διαπιστώνει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την επίτευξη των ESG στόχων τους. Άρα, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικές επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της αναβάθμισης δεξιοτήτων για την πράσινη οικονομία.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τον προηγούμενο χρόνο, το 49% των καταναλωτών παγκοσμίως επέλεξε να πληρώσει κάτι επιπλέον για ένα πιο βιώσιμο προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γενιά Ζ (γεννήσεις από 1998 – 2015, η πρώτη που έχει ζήσει μόνο με το διαδίκτυο). είναι εκείνη που δημογραφικά υπερτερεί στην προτίμηση για βιωσιμότητα. Το 75%  εξ αυτής της κατηγορίας πολιτών, δηλώνουν ότι η βιωσιμότητα είναι πιο σημαντική από το brand όταν αποφασίζουν να αγοράσουν κάτι.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις