Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Προσυμπτωματικός έλεγχος για όλες τις γυναίκες 45-74 ετών

Όλες οι γυναίκες από 45 έως 74 ετών, εντάσσονται στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά».

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην εμπειρία της οικογενείας του όπου η μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, ενώ τόνισε την κομβική σημασία της πρόληψης.

Στη συζήτηση παρενέβησαν και γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, ενώ τοποθετήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

Μητσοτάκης: “Καταλαβαίνω τον φόβο”

«Χαίρομαι που είστε σήμερα μαζί μας, για να κάνουμε μία συζήτηση για μία δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και αναφέρομαι στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που δώσαμε το όνομα της αείμνηστης της Φώφης  Γεννηματά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρόληψη με βοήθησε τόσο, ώστε πρόλαβα κάτι πάρα πολύ άσχημο. Ήμουν μόλις 42 χρόνων εκείνη την εποχή, που ψηλάφισα κάτι ενώ έκανα μπάνιο και έτρεξα κατευθείαν να κάνω την εξέταση, με πολύ φόβο στην αρχή και μάλιστα στον Άγιο Σάββα που είναι και δημόσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί που κάθεσαι σου έρχεται στο κινητό σου η ειδοποίηση για να πας να κάνεις την εξέταση. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι ενώ εσύ έχεις μάθει να φροντίζεις για όλους και για όλα, βλέπεις ότι υπάρχει και κάποιος, που είναι η πολιτεία και σε ξαφνιάζει ευχάριστα όλο αυτό, που φροντίζει πρώτη φορά για σένα», σημείωσε η Ελένη Κολοφωτιά, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας”

«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα μεγάλα μας αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία πραγματικά κάνουν μία θαυμάσια δουλειά και κατά τεκμήριο παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες τις οποίες παρέχουμε, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς μας στις πιο ακριβές και στις πιο σύγχρονες θεραπείες. Η διαφορά του προγράμματος αυτού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για μία παροχή δημόσιας υγείας σε αυτή να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, πληρώνει το κράτος τελικά και γίνεται υπό τον κρατικό έλεγχο και υπό την κρατική φροντίδα, είναι μια λογική στην οποία εγώ πιστεύω και μπορεί να δουλέψει καλά», συνέχισε.

«Το πιο σημαντικό είναι εμείς οι γυναίκες να απευθυνθούμε στις γυναίκες, γιατί έτσι τελικά χτίζεται και η εμπιστοσύνη και μπορούμε να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να κάνουν αυτή τη σωτήρια εξέταση», τόνισε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στον περαιτέρω σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόληψη: «Θα κάνουμε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να αυξήσουμε τον εμβολιασμό των νέων κοριτσιών έναντι του ιού HPV. Σκοπός είναι να μην έχουμε στην χώρα μας σε δέκα χρόνια περιστατικά από καρκίνο τραχήλου της μήτρας».

«Αυτά είναι πράγματα τα οποία θα δείξουν τα αποτελέσματα τους σε αρκετά χρόνια από τώρα, όταν εμείς δεν θα είμαστε πια σε αυτό το γραφείο. Και γι’ αυτό νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη αξία να μπορούμε να συνδυάζουμε τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του συστήματος. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών χθες. Το “Μεταξά”, που είναι το άλλο αντικαρκινικό νοσοκομείο, μπορεί να μην είναι στο επίπεδο που είναι ο “|’Αγιος Σάββας”. Πώς θα το αναβαθμίσουμε ώστε να μπορούμε να έχουμε δύο απολύτως ισάξια και ισοδύναμα αντικαρκινικά νοσοκομεία; Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αλλά το πώς θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στο να τρέφονται σωστά, πως θα αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία, η οποία συνδέεται μετά με αυξημένη πιθανότητα να είναι κάποιος παχύσαρκος για όλη την διάρκεια της ζωής του. Αυτά έχουν να κάνουν με το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τον έλεγχο τον οποίο θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας και το πώς κάποιος θα μας εκπαιδεύσει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα θα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας 10, 20 και 30 χρόνια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στα θέματα της ψυχικής υγείας: «Η ιατρική επιστήμη η ίδια, μας καθοδηγεί και μας πηγαίνει σε αυτήν την κατεύθυνση, μιας πιο ολιστικής προσέγγισης για την υγεία μας, την οποία βέβαια εντάσσω και την ψυχική υγεία. Διότι καταλαβαίνω ότι το ένα κομμάτι είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας και το δεύτερο κομμάτι είναι τα ψυχικά αποθέματα που έχει κανείς, τις διάφορες διακυμάνσεις, από το φόβο στην απελπισία, στο θυμό. “Γιατί έτυχε σε εμένα”. Μέχρι τη φάση όπου θα βρει κάποιος τη δύναμη να κάνει αυτό το οποίο θα του υποδείξουν οι γιατροί για να αποκτήσει ξανά, όσο αυτό είναι εφικτό, τον έλεγχο της κατάστασης και να μην παραδοθεί».

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική για την καθιέρωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων και τον περιορισμό παραγόντων κινδύνου, χωρίς αποκλεισμούς. Οι δράσεις αυτές, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», αποτελούν μία ενεργή προσπάθεια της πολιτείας να προσεγγίσει η ίδια τους πολίτες για θέματα υγείας και πρόληψης, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες ή φόβους που τους αποθαρρύνουν από τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις