Χρυσοχοΐδης – Economist: Επανάσταση στην Υγεία

Για μία επανάσταση που συντελείται στο χώρο της υγείας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χθες στο συνέδριο το οποίο οργανώνει ο Economist στην Αθήνα. Είναι θαύμα, όπως είπε, το γεγονός ότι πολλές από τις νέες τεχνολογίες βρίσκουν πλέον εφαρμογή στην υγεία «και εάν προσθέσουμε σε αυτό και την τεχνητή νοημοσύνη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είμαστε μπροστά σε μία επανάσταση στο χώρο της υγείας».

Όμως, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και έχουν την διαδικασία του επείγοντος. Όπως εξήγησε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο χώρο της υγείας, καθώς «εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι που λείπουν από το χώρο της υγείας, είτε πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς υπαλλήλους, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής , προκαλεί μεγάλη πίεση σε όλα τα συστήματα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει 5.500 με 6.000 προσλήψεις μέσα στο 2023 κι άλλες τόσες έχουν δρομολογηθεί για το 2024. Μιλώντας για τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του συστήματος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός. Διαφάνεια και δεδομένα για όλα τα κόστη».
Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, την ίδρυση του μητρώου ογκολογικών ασθενών, τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, θα βελτιώσουν τον έλεγχο και θα περιορίσουν την σπατάλη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για μία σύγχρονη μορφή στην οργάνωση του ΕΟΠΠΥ ο οποίος «θα λειτουργήσει ως μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία και θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φαρμακευτικής πολιτικής, είπε ότι στόχος είναι «να μην μείνει καμιά καινοτομία μακριά από τους ασθενείς αλλά να έχουν τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζονται, αφού αυτά έχουν αξιολογηθεί». Ανέφερε επίσης πως είναι προτεραιότητα η διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων, καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος της δαπάνης. Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής, ήδη υπάρχει μείωση του clawback και σ’ αυτό συμβάλει και η χρηματοδότηση από το Tαμείο Ανάκαμψης. Πενήντα εκατομμύρια για πέρυσι, 150 εκατομμύρια για φέτος και τριακόσια εκατομμύρια για το 2024».

«Στόχος είναι να πάμε σε μία εθνική φαρμακευτική πολιτική με όλα τα απαραίτητα φάρμακα στους πολίτες, με αξιολόγηση και έλεγχο του κόστους και όλα αυτά θα υπαχθούν στον ΕΟΦ και μια σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνεται από την πλευρά του ΕΟΠΠΥ».

Σκοπός είναι «να μεγαλώσει περισσότερο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς είναι τύχη για την Ελλάδα ύπαρξη της», είπε ο υπουργός Υγείας και αναφερόμενος στις χρόνιες παθήσεις που αυξάνονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μίλησε για ίδρυση κέντρων χρόνιων παθήσεων που θα παρακολουθούν όλους τους ασθενείς ολιστικά, αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα με έναν διαβητικό ασθενή. «Ο ασθενής αυτός θα πρέπει να παρακολουθείται και για τα ζητήματα όρασης. Τα καρδιακά προβλήματα αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις