Σε παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι ακόμη οι επικουρικοί γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων όπως βέβαια και οι υπόλοιποι επικουρικοί εργαζόμενοι, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις τους για άλλη μία φορά ή θα μονιμοποιηθούν στο σύστημα Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι συμβάσεις τους που έχουν παραταθεί πολλές φορές, λήγουν στο τέλος του έτους (31.12.2023), ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας τι θα γίνει.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και γιατροί που ξεκίνησαν να είναι επικουρικοί εδώ και 5 χρόνια, χωρίς ακόμη να έχουν μονιμοποιηθεί.
Το επικουρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων ζει σε ένα μόνιμο εργασιακό άγχος αφού οι εργαζόμενοι ποτέ δεν ενημερώνονται επισήμως από το υπουργείο Υγείας εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις τους. Με αποτέλεσμα όμως να μην γνωρίζουν τι θα πράξουν επαγγελματικά την επόμενη ημέρα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό καθώς διαφορετικά θα κατέρρεαν τα νοσοκομεία, αφού οι υγειονομικοί με συμβάσεις αποτελούν βασικό κορμό του προσωπικού του ΕΣΥ.
Και μπορεί ο υπουργός Υγείας συχνά πυκνά να μιλά για προκήρυξη θέσεων για 1500 γιατρούς και 3000 νοσηλευτές, όμως ο αριθμός αυτός είναι σταγόνα στον Ωκεανό των ελλείψεων που υπάρχουν στο ΕΣΥ.
Μάλιστα σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι «στο τέλος του χρόνου θα έχουν προσληφθεί 1.000 γιατροί και του χρόνου κι άλλες 3.000 νοσηλεύτριες».
Βέβαια βασική λεπτομέρεια είναι ότι με βάση τους συνδικαλιστές του ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) που ελέγχουν καθημερινά το μητρώο των εργαζομένων, μόνο το 2022 αποχώρησαν από το σύστημα υγείας 3000 υγειονομικοί, οι περισσότεροι για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και αρκετοί με συνταξιοδότηση.
Το ισοζύγιο των προσλήψεων με τις αποχωρήσεις είναι απολύτως αρνητικό, γι’ αυτό και τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν καθημερινά με τους ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.