Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, τον Γενικό Γραμματέα, Ν. Μηλαπίδη, την Πρόεδρο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) και νομικούς συμβούλους του υφυπουργού, είχαν την Παρασκευή μέλη της διοίκησης και στελέχη του ΤΑΥΦΕ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης-συζήτησης, η οποία διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες, βρέθηκαν οι διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, οι οποίες αιφνιδιαστικά και παντελώς αναίτια μετατρέπουν μετά από 63 χρόνια τα ΤΑΥΦΕ σε ταμείο προαιρετικής ασφάλισης, κάτι που αν, τελικά, υλοποιηθεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό του και θα εξαϋλώσει το εφάπαξ δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο.
Από την πλευρά του ΤΑΥΦΕ εκφράστηκαν όλες οι ουσιαστικές, τυπικές και νομικές, ενστάσεις, που αφορούν στη φύση του Ταμείου, τη διοίκησή του, τη διαφανή λειτουργία του και τη συνεχή λογοδοσία και έλεγχό του από το υπουργείο Εργασίας και την ΕΑΑ, αλλά και από τους ασφαλισμένους του.
Επίσης, παρουσιάστηκε με τεκμηρίωση η βιωσιμότητά και η εξαιρετικά καλή οικονομική του πορεία, στοιχεία που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν μια τέτοια αιφνιδιαστική και ουσιαστικά αναίτια παρέμβαση, που μόνο ζημιά θα έχει για το ΤΑΥΦΕ και τους εργαζόμενους στο φάρμακο.
Επισημάνθηκε σε κάθε τόνο ότι το Ταμείο δεν έχει εργοδοτική εισφορά ή κοινωνικό πόρο, δεν επιβαρύνει με κανέναν τρόπο τον προϋπολογισμό, οπότε δεν έχει και δημοσιονομικό «αποτύπωμα», υπογραμμίστηκαν οι εξαιρετικές του προοπτικές, όπως αυτές προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες και τονίστηκε ότι δεν πρόκειται για Ταμείο που προέκυψε από ιδιωτική πρωτοβουλία ή είναι σωματειακού τύπου, αλλά για Ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης, διάδοχο φορέα ΝΠΔΔ, που εντάσσεται στον πυρήνα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Οι εκπρόσωποι του ΤΑΥΦΕ ζήτησαν από τον κ. Τσακλόγλου να αποσύρει τις άδικες και αναίτιες διατάξεις, σημειώνοντας ότι είναι καταστροφικές και θα οδηγήσουν σε ένα τεράστιο κόστος μετάβασης, το οποίο θα φτάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά θα σημάνουν το τέλος για το εφάπαξ των χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο.
Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του ΤΑΥΦΕ, υπήρξαν θολές και χωρίς στέρεα επιχειρήματα απαντήσεις, οι οποίες περισσότερο πλήθηναν τα εύλογα ερωτήματα και την τεράστια ανησυχία των εργαζομένων στο φάρμακο για το μέλλον του εφάπαξ τους.
Τα στελέχη του ΤΑΥΦΕ εκτιμούν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί σε εποικοδομητική βάση και με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, με την ελπίδα ότι -έστω και την τελευταία στιγμή- θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση μαζί του και θα πειστεί από τα ξεκάθαρα δεδομένα ότι προωθείται μια άδικη και αναίτια ρύθμιση, που πλήττει ευθέως τα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων και η οποία πρέπει να αποσυρθεί.